• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...

BURSA – Uludağ Stratejik Araştırmalar Platformunun düzenlediği toplantıya katılan tarım ve gıda sektörünün etkili isimleri Türkiye’nin Bursa bağlamındaki tarım politikalarını tüm yönleriyle değerlendirdi.



Bursa’da faaliyette oldukları 1 yıldır boyunca ülke ve kent gündemini yakından ilgilendiren konularda görüş bildiren bağımsız düşünce kuruluşu Uludağ Stratejik Araştırmalar Platformu (USAP), tarım sektörünü masaya yatırdı. “Türk Tarımının Dünü Bugünü ve Bursa’nın Yeri” konulu düzenlenen toplantıya ağrılıklı olarak Bursa tarım ve gıda sektörünün etkili isimleri katıldı. 

MÜSİAD Bursa Şubesi’nde düzenlenen toplantıya Ak Parti Milletvekili Bedrettin Yıldırım, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Uludağ Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal A.Ş Başkanı Mustafa Bektaş ile birlikte tarım ve gıda sektörünün etkili isimleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

2023 hedeflerinde tarım önemli
Toplantının açılış konuşmasını yapan USAP Başkanı Azmi Ayyıldız, tarım sektörünün Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. Ayyıldız, USAP’ın Türkiye’nin ve Bursa’nın geleceğini ilgilendiren önemli konularını işin uzmanlarının katıldığı toplantılarda ele alacaklarını kaydetti. Ak Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım da yaptığı konuşmada , “Marmara’nın, Bursa’nın zeytinini, Mudanya’nın, Trilye’nin, Gemlik’in zeytinini dünyanın her noktasına ulaştırmak gibi bir görevimiz var bizim. Bunu yapmak zorundayız. Çinlilere zeytin yemeyi öğretebilsek, zeytin yetiştirmeyiz. Türkiye 2023 hedeflerine doğru giderken tarım sektörü sanayiye ciddi kaynak olabilir” dedi.

Bursa Gen Bankası kuruluyor
Dünyada toplam 12 bin endemik bitki türünün bulunduğunu, bunun 4 bin tanesinin Türkiye’de, 2 bin 400 endemik bitki türünün de Avrupa’da bulunduğunu kaydeden Bursa İl Tarım Müdürlüğü Uzmanı Erdal Eroğlu, “Türkiye’de dünyanın 3’ncü büyük gen bankası bulunuyor. Yakın bir zaman içinde Bursa’da Ulusal Starter Kültür ve Gen Bankası kurulacak” dedi. Tarımsal Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Usanmaz da yaptığı sunumda, Türkiye ve dünyadan verdiği istatiksel örneklerle tarım sektörünü ele aldı. Usanmaz, “Mili Ekonominin “tamponu” ve Türkiye’nin “lokomotifi”  tarım sektörüdür. Türk tarım sektörü 76,7 milyon insanımızın ve 35 milyon turistin gıda ihtiyacını karşılıyor”dedi.

“Sanayi ve tarım ayrı planlanmalı”
Toplantıda söz alan Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Türkiye’nin 2023 hedeflerine doğru ilerlerken sanayi ve tarımın ayrı planlanması gerektiğini vurguladı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Vural da konuşmasında, “Geleceğin ihtiyacını tüketmeden bugünün sürdürülebilir kalkınmasını hayata geçirmeliyiz” dedi. USAP’ın düzenlediği toplantıda ayrıca katılımcılara anket soruları yöneltildi. USAP Başkanı Ayyıldız, toplantının değerlendirme raporunu önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını ifade etti. (İLKHA)