• DOLAR 32.34
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.248
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fikir birliği içinde olduğumuzu gördük
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Beylerbeyi Sarayı`nda çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Erdoğan ve Biden basına kapalı yaklaşık 3,5 saat süren görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşmesine ilişkin, "İstişare ettiğimiz pek çok konuda Amerika Birleşik Devletleri ile fikir birliği içerisinde olduğumuzu da memnuniyetle gördüğümüzü ifade etmek isterim" dedi.

"Her şeyden önce birinci derecede Suriye ve Irak`ta yaşanan gelişmeler ile DEAŞ (IŞİD) tehdidi konusunda etraflıca bir görüşme imkanımız oldu" diyen Erdoğan, "Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek, daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemlidir. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "ABD ile ilişkilerimiz, ortak değerler ve müşterek menfaatler temelinde karşılıklı saygıya dayalı biçimde günün stratejik şartlarına da uyum sağlayarak gelişiyor. Türkiye-ABD ilişkilerimizin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve güçlü olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Biden: Gerginlik düşürülmeli

ABD Başkan Yardımcısı Biden de görüşmede Kıbrıs`tan bahsettiklerini belirterek, "Amerika, BM liderliğindeki, adanın, iki toplumun, iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesi konusunda çabaları desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa Türkiye de dahil, hem bölgede hem de adadaki tüm halkın çıkarına uygun olacak bir çözüm için bir potansiyel vardır. Bunun gerçekleşmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gerekmektedir" dedi.

Yemeğe, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Mustafa Varank ve Savaş Barkçin, Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sezai Bostancı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Türkiye`nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da katıldı.

Yemekte, ABD Başkan Yardımcısı Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl, ABD Başkan Yardımcısı Avrupa ve Avrasya Özel Danışmanı Mike Carpenter, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Toria Nuland, Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Derek Chollet, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilci Vekili Amos Hochstein, Dışişleri Bakanlığı IŞİD`le Mücadele Koalisyonu Başkan Özel Temsilci Vekili Brett McGurk, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Charlie Kupchan ve ABD`nin Ankara Büyükelçisi John Bass da bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir