• DOLAR 32.588
  • EURO 34.758
  • ALTIN 2491.159
  • ...
6-8 Ekim olaylar Bitlis`e böyle yansıdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Kobani bahanesiyle HDP’nin çağrısı üzerine sokakları savaş alanına çeviren PKK/HDP yandaşları, olayların faturasını Bitlis merkez ve ilçelerinde yaşayan halka ağır yansıttı. Tarihe kara bir leke olarak yazılan 6-7 Ekim olaylarının Diyarbakır başta olmak üzere genelde Türkiye özelde Kürdistan coğrafyasına yansıması ağır oldu.

Vandalizm Bitlis halkının tepkisini çekti
Müslüman Kürt halkının hafızasında yapılan vahşi katliamlar ve vandalizm olarak yer edinen 6-7 Ekim olayları, Bitlis il ve ilçelerine şöyle yansıdı: “6-7 Ekim tarihinde başlayıp, 5 gün süreyle Bitlis merkezde eylemler gerçekleştirildi. Eylemler akşam saatlerinde itibaren vatandaşın olmadığı veya seyrek olduğu saatlerde her gün farklı mahallelerde tencere tabak çalarak yapıldı. Yapılan olaylarda IŞİD bahane edilerek İslami kurumlar aleyhinde sloganlar atıldı.  Her gün farklı mahallerde yapılan gösteriler halkın tepkisini çekti. Olayların birinci gününde 8 Ağustos mahallesinde yaklaşık 150 kişilik bir grupla başlayan olaylara katılanların sayısı gün geçtikçe 20-30’lara kadar düştü.

Banka ATM`lerinin yanı sıra halkın işyerlerine zarar verilen olaylardan geriye halkın biriken öfkesi kaldı.

Geriye savaşı andıran manzaralar kaldı
Olayların en şiddetli olduğu ilçelerin başında gelen Tatvan, 7 Ekimde Cumhuriyet Caddesinde yürüyüşle başlayıp, Vandalizm’e dönüşen olaylar halkı adeta bıktırdı. Yürüyüşle başlayıp sokakları savaş alanına çeviren grup, ilk gününde mütedeyyin olarak bilinen kişilere ait işyerlerinin camlarını kırdı. Cadde üzerinde lastik yakıp, yol kapatan grup, araçları ateşe verip vatandaşın işyerlerine saldırdı. PTT binasını taşlayan çeteler, birçok bankaya saldırı düzenledi. Olayların ilk gününde polis müdahale etmekte aciz kaldı.

Olayların devam ettiği diğer günlerde saldırıların dozajını artıran grup, onlarca işyerlerini yaktı. Özel alışveriş merkezlerini ateşe verdi. Araçları kundaklayarak yaktı. Kamu binalarını yakarak, okulları yaktı. Halkın zaruri ihtiyacı olan ekmek satılan kulübeleri yakan gurup, cami kundaklayarak yakmaya çalıştılar. Trafik işaretlerinden, MOBESA kameralarına, kaldırım taşlarından telefon radarlarına kadar birçok yerleri tahrip ettiler. Tatvan`da geriye kalan savaştan çıkmış bir manzara ve halkın dışa vurmaya hazır öfkesi kaldı.

Halk olaylara geçit vermedi
Adilcevaz ilçesinde halk olayların oluşmasına müsaade etmedi. İlçede bir araya gelen grup, yaptıkları basın açıklamasının ardından dağıldı. Adilcevaz ilçesinde esnafın olabilecek olaylara karşı tedbir aldıkları görüldü.

Hizan’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Olayların şiddetli yaşandığı ve sokağa çıkma yasağının yaşandığı ilçe oldu. Üstad Bediüzzaman’ın doğduğu ilçe olan Hizan’ı kaos ortamına çekmek için büyük gayretler gösterdi. Olayların başladığı günden itibaren tedirginlik yaşayan ilçe esnafının çoğu kepenk açmadı. Toplanan grup, ilçede yürüyüş yaparak, halkın işyerlerine saldırıda bulundular.

Özellikle 8 Ekim tarihinde göstericilerin polisle çatışarak, işyerlerine ve halka zarar vermesi üzerine Bitlis Valiliği tarafından saat 19.00’da itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı getirildi. Aynı akşam saat 21.30’da ortamın sakinleşmesi üzerine yasak kaldırıldı. Olayların şiddetli yaşandığı ilçede geriye halkın üzerinde oluşan korku, tedirginlik, yakılıp yıkılan işyerlerinin, kamu binalarının manzarası kaldı.

Mutki ilçesinde olay çıkarmayı göze alamadılar
Mutki ilçe halkı, kendilerine zarar verecek eylemlerin oluşmasına müsaade etmeyince, olayların çıkmadığı ilçe oldu. İlçede olay çıkarmayı göze alamayan PKK/HDP yandaşları, basın açıklamaları dışında bir taşkınlık çıkaramadılar. Mutki ilçesi 6-7 Ekim olaylarını sakin geçirdi.

Halkın direncine yenik düştüler
AK Parti ile BDP arasında Yerel Mahalli seçimlerin de olaylı geçtiği ilçede, 6-7 Ekim olayları yaşandı.  Olayların başlamasıyla birlikte Ahlat ilçesinde toplanan grup, olaylar çıkardı. Olaylara polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmesi ve olaylara halkın ciddi bir şekilde tepki koyması üzerine PKK/HDP yandaşları ilçede istediklerini yapamadılar. Halk fazla bir zarar görmeden olayları atlattı.

Norşin halkını sindirip kepenk kapattılar
Özellikle Norşin (Güroymak) ilçesindeki halkı sindiren PKK/HDP yandaşları olayların başlaması üzerine halka kepenk kapattırdı. Sokaklara çıkan göstericiler, işyerlerine ve vatandaşlara saldırıda bulundu. Birçok işyeri zarar gördü. Olaylar bitene dek göstericiler ile polis arasında yer yer olaylar yaşandı. Göstericiler taş ve Molotof ile halka ve polise saldırırken, polis ise, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

Olayların hiç eksik olmadığı ilçede ATM’ler ateşe verildi. Okullar yakıldı. Kamu binalarına saldırıldı. Trafik işaretlerine ve kaldırım taşlarına zarar verildi. Kepenk açamayan esnaf, yaşanan olaylarda büyük mağduriyetler yaşadı. Hızını alamayan göstericiler hastaları taşıyan bir ambulansa saldırarak, şoförü yaraladı.

Güroymak’ta meydana gelen olaylarda birçok işyeri tahrip edildi. İlçede geriye kalan savaşı andıran bir manzara ve kepenk açmadığı için zarar eden esnafın öfkesi kaldı.   (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir