• DOLAR 32.386
  • EURO 35.122
  • ALTIN 2326.454
  • ...
Kürdistani partilerden hükümete tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Aralarında HAK-PAR, KADEP, PAK, KUDP-H, HAREKETA AZADİ, TEVGER, DDKD, Dicle Fırat Diyalog Gurubu’nun da bulunduğu Parti ve STK’lar, geçen hafta kuruluş dilekçesini İç İşleri Bakanlığına veren Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) yönelik takınılan tavrın kabul edilemez olduğunu belirten ve bu durumu kınayan bir basın açıklaması düzenledi.

“Kürd halkının değerlerine saldırılmıştır”

Kürtçe  açıklamayı Dicle Fırat Diyalog Gurubu Başkanı Muhittin Batmanlı, Türkçe açıklamasını ise HAK PAR Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman okudu. 

Basın açıklamasında, 'Çözüm 'Süreciyle' beraber Kürd sorununu çözmeyi önüne koyan hükümetin, son günlerde Diyarbakır’da Komela Tevgera Civanen Kürdistan Derneği ve Türkiye Kürdistan Demokrat parti binalarına asılı olan Kürdistan Bayraklarının polis aracılığıyla indirtilmesinin Kürd halkının değerlerine saldırı olduğunu söyledi.

Her millet, her halk gibi Kürdlerin ve Kürdistanlıların da vazgeçilmez değerleri olduğunu ve bu değerlere her kürdün sahip çıkması gerektiğini ifade eden Kahraman, bu değerlerin her Kürdün ortak değeri olduğunu söyledi.

"Böyle bir partiye izin verilemez böyle bir parti kurulamaz"

Kuruluşlarını  ilan eden ve iç iİleri Bakanlığına kuruluş evraklarını teslim eden Kürdistan Özgürlük Partisi yöneticilerine müracaatın yapıldığına dair alındı belgesinin verilmemesi ve Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin'in, "Eğer siz Türkiye Cumhuriyeti içinde başka bir yapı oluşturmayı planlıyorsunuz böyle bir parti mümkün değil. Siyasi Partiler Kanunu'na aykırıdır. Kurulmasına izin verilmez, kurulsa bile Anayasa Mahkemesine götürülür." şeklindeki açıklamasının da kınayan Kahraman, Kürd halkının örgütlenmesine karşı duyulan bu rahatsızlığın anayasanın ve partiler yasasının içler açısı durumunun ifadesi olduğunu söyleyerek, bu durumun yasaları ve yargıyı takmayan ve kendini onların üzerinde gören bir anlayışın açık bir ifadesi olduğunu söyledi.

“Bu çelişkiyi izah etmenin imkânsızlığı ortadadır”

Türkiye’de Kürdistan ifadesine karşı bir tahammülsüzlüğün yaşandığını ifade eden Kahraman, bu tahammülsüzlük devam ederken bu anlayışın Başbakanının da şu an Irak'ta Kürdistan hükümetini ziyaret etmekte olduğuna dikkat çekti ve “Bu çelişkiyi izah etmenin imkânsızlığı ortadadır.” ifadelerini kullandı.

Kahraman son olarak, yaşanan bu hukuk dışı uygulamaların bir an evvel hükümet tarafından görülmesi ve yetkililerin hukuka uyması çağrısında bulundu (Ali Fidancı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir