• DOLAR 32.32
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2296.718
  • ...
Savaşın en büyük mağduru çocuklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’nün kutlandığı bugünlerde, Suriye’deki iç savaştan dolayı mağdur olan binlerce çocuğun tüm haklarından ve memleketlerinden uzakta, çok zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışması, yaşanan savaşların çocuklara olumsuz etkisini gözler önüne seriyor.

Savaşların yaratmış olduğu mağduriyetler tüm çıplaklığıyla gözler önündeyken, kendilerine ‘süper güç’ payesi verenlerin körlüğü, sağırlığı ve sessizliği onların geçek yüzlerini bir kez daha insanlığa hatırlatıyor. Zira dünyadaki savaşları ürettikleri silahlarla besleyen ‘süper güç’ payeli emperyalist ülkeler, çocukların yaşamış olduğu mağduriyetlerin ve ölümlerin de baş aktörüdürler.

Dünyanın tüm savaş bölgelerindeki çocuklar sorunlarla boğuşuyorken ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ adıyla kutlanan ama bu gün kutlanacak hiçbir şeyi olmayan Suriyeli çocuklar ile bir araya geldik ve sıkıntılarını konuştuk.

Suriye’deki savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan mülteci çocukların birçoğu, yollardaki olumsuz şartlardan dolayı hayatını kaybederken birçoğu da sığındıkları ülkelerde çok kötü şartlarda yaşamak zorunda kalıyorlar. Suriye’deki savaştan dolayı Türkiye’nin sınır illerine sığınan çok sayıda savaş mağduru çocuk, sokaklarda dilencilik yapmak zorunda kalırken bazı çocuklarda çok zor işlerde çalıştırılıyor.

Suriye’ye bağlı Kobani kentinde yaşanan çatışmalardan dolayı Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine sığınan Kobanili çocuklar, ailelerine katkı sunmak için günlük 2 liraya çalışıyor. Akranları gibi oyun oynama ve okula gitme çağında olan minik çocukların birçok haklardan mahrum bir şekilde çalışması, savaşın çocukların üzerindeki olumsuz etkisini gözler önüne seriyor.

İsminin Muhammed Sabri olduğunu söyleyen Kobanili olan çocuk, “Çok zor şartlar altında ailemle beraber sınırı geçerek Suruç’a ulaştık. Burada akraba olduğumuz üç aile birlikte bir evde kalıyoruz. İçinde kaldığımız evi kiraladık. Kimse bize yardım etmiyor. Kendi imkânlarımızla ayakta durmaya çalışıyoruz. Aile geçimine katkı sağlamak için haftalık 5 liraya çalışıyorum.” diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Kobani’de yaşanan çatışmalardan dolayı okulunu bıraktığını söyleyen Sabri, “Üçüncü sınıfa gidiyordum. Orada Kürtçe eğitim görüyorduk. Fakat savaştan dolayı okulumu terk ettim. Sınıf arkadaşlarımı ve onlarla oynamayı özledim. Eğer bir gün savaş biterse memleketime geri dönmek istiyorum.” dedi.

Kobani’deki çatışmalardan kaçan çocuklardan Kenan ise babasının başka bir ülkeye gittiğini belirterek “Kobani’den kaçarak Türkiye’ye sığındık. Ailemle beraber boş bir ambarda kalıyoruz. Babam başka bir ülkeye gittiği için ailem çok zor durumda. Ben de aileme bakmak için günlük 2,5 TL’ye çalışıyorum.” şeklinde konuştu.


Başta BM olmak üzere, uluslararası alanda faaliyet gösteren insan hakları ve çocuk örgütlerinin kompozisyon ve rapor yazmaktan başka hiçbir etkin adım atmamaları, savaşın mağduru olan çocukların mazlumiyetini daha da artırıyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir