• DOLAR 32.577
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2432.34
  • ...
Dağlıca Komutanından Çarpıcı İddialar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dağlıca 3. Motorlu Piyade Taburu, 21 Ekim 2007`de PKK`nin saldırısına uğradı. Baskında 12 asker hayatını kaybetti, 8 asker de kaçırıldı. Saldırının üzerinden 4 yıl geçti.

İhmal ve ihanet iddiaları yargıya taşındı. O günlerde adı en sık gündeme gelen isimlerden biri de o dönemin Dağlıca komutanı olan Yarbay Onur Dirik`ti. PKK`nın döşediği mayını eliyle imha etmesi için emir vererek Üsteğmen Çağlar Canbaz`ın ölümüne sebep olmaktan yargılanan Dirik, geçtiğimiz günlerde hapse mahkum edildi.

Dirik, kamuoyuna yansıyan bilgiler için "Buz dağının görünen kısmı." diyor ve bütün bildiklerini savcılara anlatmaya hazır olduğunu söylüyor. Baskından 28 gün önce PKK`lilerin olağanüstü hareketlilik içerisinde olduklarını tespit ettiklerini vurguluyor. Bunun üzerine tabur içinde özel bir bölük oluşturarak saldırıdan 4 saat öncesinde PKKlilere baskın planladıklarını dile getiriyor. Ancak üst komutanların bu operasyonu iptal ederek, bölüğü teröristlerin bulunduğu bölgenin tersi bir istikamete yönlendirdiğini iddia ediyor. Dirik, görevine odaklanamaması konusunda da ilginç açıklamalar yapıyor: "Tabur Çukurca`dan Dağlıca`ya taşındığı günden beri inşaat işiyle meşgul edildim."

KİMLİĞİ BELİRSİZ HAVA ARACINI GÖRDÜK

"Dağlıca`ya yönelik yapılan saldırı, PKK`nın o güne kadar yürüttüğü taktiğin çok ötesindeydi. Orada bir cephe savaşı yaşandı. 33 saat süren çatışmada PKK`nın hedefi taburu tamamen ortadan kaldırmak ve beni dahi esir almaktı. Saldırının amacı da hükümeti, kamuoyu ve farklı güç eksenleri nezdinde zor duruma düşürmekti. Teröristler, 18`e yakın ağır uçaksavar silahı kullandı. Zamanında aldığım tedbirler olmasaydı şehit sayısı 100`ü geçerdi. Olay sonrasında en doğru açıklamaları rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu ile Şamil Tayyar yaptı. Tayyar`ın köşesinde bahsettiği `kimliği belirsiz hava aracını` 4 saat boyunca çatışma anında tüm tabur gördü. Halbuki o dönemde TSK`nın envanterinde İHA (insansız hava aracı) yoktu. Helikopterlerin gelmesiyle o araç kayboldu. Olay sonrasında bu konu üzerinde bir tahkikat yapılmadı."

Dağlıca saldırısında PKK`nın, o güne kadar yürüttüğü taktiğin çok ötesine geçtiğini belirten Onur Dirik, PKKlilerin 18`e yakın ağır uçaksavar silahı kullanmasına dikkat çekiyor. Dirik, Dağlıca`da yaşananlarla ilgili idarî tahkikat dosyasına konulmak üzere yetkili makamlara çok kritik raporlar verdiğini belirtiyor ve ekliyor: "Bu raporların emin ellerde muhafaza edildiğini ümit ediyorum. Çünkü bu raporlar Türkiye`nin yakın tarihine ışık tutacak mahiyettedir."

Bu haberler de ilginizi çekebilir