• DOLAR 32.549
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.995
  • ...
Bitlisli bal üreticilerinden ithal bal tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlisli bal üreticileri, piyasaya sunulan glikozlu ithal balların, Bitlis balı adı altında satılmasına tepki göstererek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünü göreve davet etti. Karakovan balı adı altında piyasaya sürülen glikozlu balların kendilerini mağdur ettiğini belirten bal üreticileri, yetkililerin duyarsız davrandığını ileri sürerek tepki gösterdiler.

“Bal üreticiliği, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya”
Tepkilerini dile getiren bal üreticilerinden Kamuran Dağ, buna önlem alınmaması halinde Bitlis’te bal üreticiliğinin tamamen yok olacağı iddiasında bulundu.

Dağ, “Yıllardır bal üreticiliği yapıyorum. Bitlis'te üretilen bal miktarı bellidir. Bitlis’te üretilen balın 10 katı bal, dışarıdan iç piyasaya sunuluyor. Bu bal, Bitlis balı adı altında satılıyor.  Bu durum bizleri perişan etmiştir. Dışarıdan getirilen glikozlu balın karşısında kendi balımızı satamıyoruz.

Dışarıdan piyasaya sunulan bal çok ucuz bir fiyata satılmaktadır. Her ne kadar halka kendi balımızın kaliteli olduğunu belirtsek de, halk ucuz olan bala yöneliyor. Bu da bizleri zor durumda bırakmaktadır. Bu durum böyle devam ederse, Bitlis’te artık bal üreticiliğini yapacak kimse kalmaz. Yüzlerce aile de böylelikle işsizler kervanına katılmış olacaktır.” dedi.

“Yetkililer, üreticilerin sorunlarına duyarsız kalıyor”
Gerek Bitlis valiliği gerekse de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün bu konuda herhangi bir çalışama yürütmediğini ileri süren Dağ, “Bugüne kadar yetkililer, bu konuda bizlere yardımcı olabilecek bir çalışmada bulunmamışlar. Belki de dışarıdan getirilerek piyasaya sürülen baldan da haberleri yoktur.  Üç defa Tarım İl Müdürlüğüyle görüşmek için gittim. Bir defa kapının önünde ayaküstü görüşme fırsatını buldum. Beni başından savmak için bir nevi dışarıya kovar gibi bir tavır içerisine girdi. Tarım İl Müdürlüğünde, üreticilerin durumunu iyileştirecek ve onlara yardımcı olabilecek bir diyalog ortamı bulamadığımız gibi destekte bulamıyoruz.” diye konuştu.

Son olarak Dağ, Bitlis Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğünden Bitlis balı adı altından dışarıdan piyasaya sunulan ballara yönelik önlem almalarını ve bal üreticilerin desteklemelerini istedi.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir