• DOLAR 32.368
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.19
  • ...

ADANA – İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bıkdeli, Ekonomi Müsteşarı Ali Reza Jabbari ve Ticaret Müsteşarı Hamid Zadboom ile birlikte Adana Ticaret Odasını ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz ile iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret konularında görüş alışverişinde bulundu.

İran Büyükelçisi Bıkdeli, İran ile Adana arasındaki ticari ilişkilerinin canlandırılabilmesine yönelik çaba harcadıklarını belirtti. Bıkdeli, “Sınırlarımız dostluk sınırlarıdır. Hızla gelişen ve halen 22 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimizin 2015 yılı itibariyle 30 milyar dolara ulaştırılabilmesini hedefliyoruz.”dedi.

“İran'dan  gelecek her işadamını ve yatırımcıyı desteklemeye hazırız”
Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel ile Genel Sekreter Vekili Birol Yarman’ın da hazır bulunduğu ziyaret sırasında konuşan ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, “İki sınır komşusu ve Müslüman ülke olarak ticaretimizi birbirimizden yapmamız, birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Alışveriş dostla yapılınca daha güzeldir. Ancak iki ülke ve Adana ile İran arasındaki ticarete baktığımızda rakamların olması gereken seviyenin çok gerisinde bulunduğunu görünce üzülmemek mümkün değil. Adana Ticaret Odası olarak bu rakamların daha ileri boyutlara taşınabilmesi konusunda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Bunun ilk adımı olarak Adana ile İranlı işadamlarının karşılıklı ziyaret organizasyonlarıyla birbirlerini tanımalarının yerinde olacağını düşünüyoruz. Bu konuda en kısa sürede çalışmalar yapacağız. Biz Adana Ticaret Odası olarak İran'dan Adana'ya gelecek her işadamını ve yatırımcıyı sonuna kadar desteklemeye hazırız. Bu bakımdan İranlı yatırımcıların Adana'yı ve fırsatlarını değerlendirmelerini bekliyoruz. Birlikte kazanmak için işbirliğimizi arttırmaya dönük girişimlere en kısa zamanda başlamalı ve ticaret hacmimizi daha iyi noktalara taşımalıyız.”diye konuştu.

“Ticaret hacmimizin 2015 yılı itibariyle 30 milyar dolara ulaştırılabilmesini hedefliyoruz”
İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bıkdeli de, iki ülke işadamlarının birlikte çalışmalarını teşvik ederek ticaret potansiyelini artırma arayışındaki girişimleri kapsamında Adana’yı da ziyaret ettiğini vurguladı. İki ülke arasında ortak kültür ve tarihsel bağlar bulunduğunu ancak günümüzde ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ticaretin belkemiği olarak kabul edildiğini belirten Bıkdeli, “İran ile Türkiye arasındaki ilişkiler iki ülke ekonomilerinin birbirlerini tamamlamalarına paralel olarak  günden güne gelişme göstermektedir. Bu kapsamda son üç yıldır iki ülke arasındaki ticaret hacmi rekorlar kırarak artmaktadır ve halen 23 milyar seviyelerinde bulunan bu rakamın 2015 yılında ise bu rakamın 30 milyar dolara ulaşması için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte Adana ziyaretimin nedeni 2015 yılı hedefimiz kapsamında Adana ve Çukurova’nın ülkemiz ticaretinde daha etkili olmasının sağlanmasına yöneliktir. Ziyaretim sırasında ülkemizle Çukurova arasında özellikle tarım ve sanayide işbirliğine yönelik önemli fırsatlar bulunduğunu görmekten mutluluk duydum.”diye ifade etti.

“Adanalı işadamlarını İran’a davet ediyoruz”
Ziyaret sırasında konuşan İran Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ali Reza Jabbari ve Ticaret Müsteşarı Hamid Zadboom da, araştırmalarının İran’a şimdiye kadar Adana’dan bir iş ziyaretinin gerçekleşmediğini gösterdiğini belirterek, “Şahsınızda Adanalı işadamlarını İran’a davet ediyoruz. Bu girişimin ardından İran’dan yatırım ve işbirliği potansiyeli bulunan sektörlerde faaliyet gösteren işadamlarını Adana’ya getirmeyi planlıyoruz” dediler. (İLKHA)