• DOLAR 32.372
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.31
  • ...
"Ağzımız aynı zamanda vücudumuzun aynasıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL – Ağız ve diş sağlığının, genel sağlıkla direk ilişkili olduğunu belirten Bingöl Sağlık Gönüllüleri Derneği (BİNSADER) Başkanı Dt. Alper Karabağ, bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu.

Sağlığın; fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam iyilik hali olarak tanımlandığını ifade eden Karabağ, “Sağlıklı olma durumu ancak vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olur. Ağız ve diş sağlığı da genel sağlığın, dolayısıyla yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin vazgeçilmez bir unsurudur.”dedi.

Ağız ve diş sağlığının önemine vurgu yapan Karabağ sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ağzımız vücudumuzun giriş kapısıdır. Özellikle sindirim sisteminin düzgün çalışması besinlerin sindirime hazır hale getirildikten sonra yutulması ile mümkündür. Dişlerin eksikliğinde çiğneme yeterince yapılamaz. Dişler ve çevre dokulardaki problemler konuşmayı güçleştirir ve estetik sorunlara yol açabilir.

“Ağzımız aynı zamanda vücudumuzun aynasıdır”
Ağzımız aynı zamanda vücudumuzun aynasıdır. Pek çok hastalık dişetlerini, tükürüğün miktar ve kalitesini etkiler. Diş hekimi muayenesi sırasında görülen ağız bulguları ve testler sonrasında ilk kez diyabet olduğu fark edilen ve dâhiliye kliniğine yönlendirilen diyabet hastası sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Genel sağlıkla ağız diş sağlığı birbirini etkiler. Bazı durumlarda da mevcut hastalık ağız diş sağlığını bozabilir. Yapılan araştırmalar kötü ağız hijyeninin, bireylerde kardiyovasküler sorunlar, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, diyabet ve endokardit riskini, gebelerde ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırdığını göstermiştir.

Ağız ve diş sağlığı neden bozulur?
En sık görülen ağız ve diş sağlığı sorunları diş çürükleri ve dişeti hastalıklarıdır. Hastalıkların oluşması sürecinde dişlerin yapısı, dizilimleri, tükürüğün yapısı ve akış hızı, beslenme tarzı ve ağız bakım alışkanlıkları gibi kişiye ait özellikler rol oynar.

Ağız ve diş sağlığının korunması için neler yapılmalıdır?
Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının temel nedeni kötü ağız hijyenidir. Bu hastalıklar diş ve çevre dokuların doğru bir yöntemle ve düzenli olarak fırçalanması, doğru diş ipi kullanımı, sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi, düzenli diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması ile önlenebilir. Diş minesinin güçlenmesi amacıyla dişlerin florlanması veya diş hekiminin önereceği diğer koruyucu uygulamalar ihmal edilmemelidir.  Düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Ağız ve dişlerin zaman zaman kişinin kendisi tarafından aynaya bakarak kontrolü yapılmalı, 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmeli, tedavi gerektiren ağız ve diş sağlığı sorunları diş hekiminin belirlediği tedavi programına uyularak çözümlenmelidir. Kişinin farkında olmadığı basit bir diş sorunu ilerde tedavi sürecini zorlaştıracak kadar problemli bir hale gelebilir.”

“Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olacaklardır”
Çocukların ağız ve diş sağlığı konusuna özen göstermek gerektiğini ifade eden Karabağ, “Ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir. Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olacaklardır. Evde anne ve babanın rol model olması, okulda öğretmenin diş fırçalamayı ya da doğru beslenmeyi özendirmesi çocukların ağız ve diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır.

Bu nedenle; Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirelim, Beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçelim, Ne yediğimiz kadar ne zaman yediğimizin de önemli olduğunu unutmayalım. Sert, kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmayalım. Diş hekimi kontrollerini aksatmayalım.”diye tavsiyelerde bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir