• DOLAR 32.51
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2432.642
  • ...

DİYARBAKIR  - İngiltere Ankara Büyükelçisi Richard Moore ile Politika ve İnsan Haklarından sorumlu Ataşe Dr. Nadya Hashmi DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar’ı ziyaret ederek, bölge ekonomisi, sosyal yapısı ve odanın faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Barış süreci ile birlikte yatırımcının bölgeye yönelik ilgisinin oldukça arttığını, fiili olarak birçok yatırımcının bölgeye yatırım yapmak için girişimlerde bulunduğunu belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, nihai barışın gelmesi ile birlikte, bu yatırımların artacağını söyledi.

Ahmet Sayar, Diyarbakır başta olmak üzere, kaynaklarını yeterli kullanamayan bölgedeki diğer illerin de 5 yıl içerisinde gayrisafi milli hasılalarını iki katına çıkarabileceklerini ve bu potansiyele sahip olduklarının altını çizdi.

Bölgede sanayinin gelişmemesi için hiçbir nedenin olmadığını; var olan kaynakların, genç nüfusun ve işgücü potansiyelinin oldukça güçlü olduğunu belirten Sayar, barışın ve istikrarın sağlanması ile birlikte Diyarbakır’ın bütün kaynakları ile kalkınma yolunda çok hızlı ve ciddi adımlar atabileceğini vurguladı.

Sayar, “Bölgede tarıma elverişli arazilerin kapladığı alan düşünüldüğü zaman,  tarıma dayalı sanayinin de bu sürece paralel olarak, hızlı bir şekilde gelişme göstereceğini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

İstikrarın ticareti direkt olarak etkilediğini ve koşulların normalleşmesi ile birlikte, bölge yatırımcılarının ekonomik anlamda özellikle Ortadoğu ülkeleri ile çok ciddi ticari ilişkiler kurabileceğini belirten Sayar sözlerini şöyle sürdürdü; “Diyarbakır’ın Ortadoğu pazarına yakınlığı ve ticari yolların kesişme noktasında olması düşünüldüğü zaman çok avantajlı bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Bu avantajı ekonomik anlamda artı değere çevirebilmek için mevcut altyapı sorunlarının çözülmesi ve en önemlisi barış sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanması yeterlidir.”

Ticaret ve sanayi odası hakkında da Büyükelçi Moore’a bilgi veren Sayar, odanın 1883 yıllında kurulduğunu ve bunun da Diyarbakır’da ticaretin aslında yüz yıl önce bile ne kadar dinamik bir yapıda olduğunun en güzel göstergesi olduğunu belirtti.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi hakkında da İngiltere Büyükelçisi’ne bilgi veren Sayar, 8 bin dönüm arazi üzerine kurulu OSB’de 200’e yakın yatırımcının bulunduğunu belirterek ek OSB bölgesi ile bu sayının 300’e çıkacağını ve özelikle hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde ihracat yapan çok önemli firmaların da OSB bünyesinde üretim yaptıklarını sözlerine ekledi. (İLKHA)