• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
`İslam âleminde siyasi birliğe ihtiyaç var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi İlahiyat Dekanı Prof. Dr. Abdülaziz Beki, “İsrail’in son Mescid-i Aksa saldırısı, Ortadoğu`daki olaylar ve İslam ümmetinin dağınıklığı gibi önemli konularda İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.

Mescidi Aksa`nın Hz Âdem (as) tarafından yapıldığını, Hz Süleyman (as) tarafından ise onarıldığını belirten Beki, "İslam dini açısından 3 mescit değerlidir. Hadislerde geçtiği üzere Mescidi Haram, Mescidi Nebevi ve Mescidi Aksa`da yapılan ibadetlerin mükâfatı kat kat fazladır. Peygamber Efendimiz, Miraç’a çıkarken yine Mescidi Aksa`da bütün peygamberlere imamlık yaparak buradan miraç’a çıkmıştır.” dedi.
İslam âleminde siyasi birliğin önemine dikkat çeken Beki, siyasi birlik olmazsa ekonomik ve sosyal birlikler gibi diğer birlikteliklerin olamayacağını söyledi.

“İslam ümmeti, siyasal birliğini kurması gerekir”
İslam ümmetinin, siyasal birliğini kurması gerektiğini ifade eden Beki, “Bütün alanlarda; imanda, ahlakta, ibadette ve her alanda süper güç olmalıdır. Kimseye zulüm etmek için değil, sadece mazlumu kurtarmak için. İslam`da yapılan savaşın bir nedeni, ezilen ve zulüm gören; erkekler, kadınlar, çocukları ve kim olursa olsun onları kurtarmak içindir.” dedi.

"Dış güçler, Ortadoğu`da her kuyunun başına bir Şeyh dikmiştir”
Ortadoğu`nun her bir mahallesinin bir devlet yapıldığını ifade eden Beki, "Bunu kim parsellemiştir? İngilizler, emperyalist güçler. İslam devletlerinin başına getirdikleri kişiler; Müslüman halkların temsilcileri değildir. Onların seçtikleri değildir. Patronlar; Ortadoğu`da her kuyunun başına bir Şeyh dikmiştir ve o şeyh patronu adına çalışıyor. Onu kim oraya getirdiyse onun menfaatine çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Arap liderlerinin İsrail`den beslendiğini dile getiren Beki, “Ortadoğu`da 22 Arab ülkesi var. 5-6 milyon olan bir avuç İsrail ile baş edemiyorlar ve haklarından gelemiyorlar. Neden? Çünkü Arap ülkelerinin başındakiler, İsrail’den besleniyorlar. Dolayısıyla İsrail ve diğer emperyalist güçlerin hesabına çalışan bu şeyhler, kendi hakların menfaatini istemiyorlar.” dedi.

“İslam ümmeti süper güç olmadıkça kesinlikle başarılı olamaz”
Bir İslam toprağı işgal edilirse İslam devletlerinin beraber hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Beki, şunları söyledi: "Aslında Müslümanların bir tek devlet olması gerekir. İKO`da (İslam Konferansı Örgütü) 52 İslam ülkesi var. Bunların birlikte hareket etmesi lazım. Amerika birçok ülkeden meydana geliyor ama tek ülke olarak hareket ediyor. Her İslam devleti kendi içinde hak, hukukuna sahip olarak hareket edebilir.  Daha sonra bütün islam ülkeleri güçlerini,  birlik ve beraberliklerini birleştirseler, süper bir güç olurlar. İslam ümmeti süper güç olmadıkça kesinlikler başarılı olamaz. Allah`u Teâlâ süper güç olma vazifesini bu ümmete vermiştir.”diye konuştu.

“Siz, insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz”
Allah`ın Kur`an`da, `Siz, insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz` diye buyurduğunu hatırlatan Beki, “Müslümanlar dünyaya hâkim olsaydılar, Hıristiyanlar, Yahudiler ve herkes rahat ederdi. Çünkü Müslümanlar zulüm etmezler. Müslümanlar süper güç olmalı kâfirleri ezmek için değil, onları hidayete davet emek, onların huzurunu temin etmek için." ifadelerini kullandı.

"Hıristiyan ve Yahudilere tabi olmadıkça senden memnun olmazlar”
Mescidi Aksa`nın İsrail`in hedefinde olduğunu dile getiren Beki, “Kudüs`ü başkent yapmak istiyorlar. Özellikle İslam ümmetinin kritik dönemlerini seçiyorlar. Emperyalist güçler de onları destekliyor. Mescidi Aksa`ya yapılan son İsrail saldırılarını bu batılı emperyalist güçler kınamadı bile. Dolayısıyla Hıristiyan ve Yahudilere güvenilmez,  Kur`an`da “Hıristiyan ve Yahudilere tabi olmadıkça senden memnun olmazlar” buyuruyor, Rabbimiz. Bu konuda Müslümanlara düşen görev, ne yapabiliyorlarsa; diplomasiyle, meşru yürüyüşlerle protestolar yapılır. Aslında İsrail`in sopadan başka bir şeyden de anladığı yok.” diye konuştu.

“Savaşların arkasında emperyalist güçler var”
Beki konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz Müslümanlar birbirimizle uğraşıyoruz. Bakın Ortadoğu`da müslüman müslümanı öldürüyor. Birçok İslam ülkesinde savaşlar ve kavgalar var. Tüm bu savaşların arkasında emperyalist güçler var. Müslümanlar da onların oyunlarına kolayca geliyorlar. Ve böylece Müslümanların bu durumlarından faydalanıyorlar. Müslümanların bu oyunlardan kurtulması lazım.” şeklinde konuştu.  (Nihat Kanat, Enis Ağırbaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir