• DOLAR 32.518
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2432.922
  • ...
Vali Aksoy: Polisin müdahale etmesi durumunda şehit verebilirdik!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelerek tanışma toplantısı düzenleyen Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kahvaltı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

“İki gurubun çatışması yok. Bir grup diğerine saldırdı dedim”

6-7 Ekim’de Kobani bahanesiyle meydana gelen olayların değerlendirmesinde ilk açıklamayı “iki gurubun çatışması” olarak yaptıklarını hatırlatan bir gazeteciye, “benim böyle bir açıklamam yok” diyen Vali Aksoy, bu hususta bir yanlış anlaşılmanın olduğunu söyledi.

Vali Aksoy, “Benim ifadem şudur: Bir grubun diğer gruba saldırısıyla başlamış. Daha sonra da karşılıklı bir noktaya gelmiş ama ilk başlangıcı bu şekildedir.” dedi.

“O olaylara müdahaleye gönderdiğinizde şehit verirsiniz”

Olayların yaşandığı gün güvenlik güçlerinin olaylara müdahale etme zafiyetini ise ilginç bir savunma ile cevaplandıran Vali Aksoy, polislerin o gün gerekli müdahaleyi yapması durumunda şehit verebileceklerini söyledi.

Vali Aksoy, “O gün, şehrin 26 değişik noktasında aynı anda belirli olaylar cereyan etti ve olaylara müdahale etmek isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Siz, zırhsız bir araçla çevik kuvvet polisini o olaylara müdahaleye gönderdiğinizde şehit verirsiniz ve şehit verilmesi de belki istendi ve beklendi. Şehit verdiğinizde ise, şehit olan bir polis memurunun yanındaki arkadaşının hedef gözeterek karşılık vereceğini sizler de takdir edersiniz. Olayların daha farklı noktalara taşınmaması adına gayret gösterilmiştir. Olaylar provoke edilmiş, çok tahrik edilmiştir. Ama bu anlamda arkadaşlarımız sağduyuyla hareket etmiştir. Yani biz çevik kuvvet polisimizi o olaylar içinde sokağa bıraktığımızda bilemiyoruz sayısını ama çok farklı bir sonuçla karşı karşıya kalabilirdik.” şeklinde konuştu.

“Bölge insanının barışa ve huzura olan ihtiyacı ve talebi oldukça üst noktada.”

Bölgenin, özellikle çözüm süreciyle beraber olumlu bir hava yakaladığını ancak 6-7 Ekim olayları sonrası bölgede bu havanın bozulduğuna dikkat çeken Vali Hüseyin Aksoy, “Ama Diyarbakır özellikleriyle, potansiyeliyle bunu aşacak kapasite ve güçte. Bölge insanının da barışa ve huzura olan ihtiyacı ve talebi de oldukça üst noktada. Bu anlamda önümüzdeki dönemde bu tür olayların tekrar yaşanmaması temennisinde bulunuyoruz. ifadelerini kullandı.

“Şüpheli olarak ön görülen kişilerin delillendirilmesi yoluna gidiyoruz.”

Kobani bahanesiyle Diyarbakır’da yapılan eylemlerde katledilen insanların faillerinin halen yakalanmadığı ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ise çalışmaların devam ettiğini belirten Vali Aksoy, bu konu ile ilgili çalışmaların Cumhuriyet savcılığın koordinesinde yürütüldüğünü belirterek şüpheli olarak ön görülen kişilerin delillendirilmesi yoluna gittiklerini söyledi.

Vali Aksoy, “Delillendirmediğiniz zaman yargılama aşamasında bazı sorunlarla karşılaşma imkânı oluyor. Ama bu konuda mutlaka çalışmalar yapılıyor. Yakın bir tarihte de kamuoyuyla paylaşılır.” dedi.

“Çocukların bu tür olaylarda kullanılması kabul edilebilir değil. “

Olaylar sonrası Valiliğin yayınladığı son çocuk genelgesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Vali Aksoy, çocukların toplumun geleceği olduğunu belirterek, çocukların geleceğini karartmaya müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Vali Aksoy, “Onların geleceğini en iyi şekilde hazırlamalıyız. Burada herkese önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Olayların bir kısmına baktığımızda 12 yaşın altında çocuklar bile var. Bu, kabul edilebilir değildir.  Çocukların yeri okullardır. Çocukların yeri ailelerinin yanıdır. Sokakta çocukların bu tür olaylarda kullanılması kabul edilebilir değil. “ dedi.

(Fikret Özkan / Hamza Adiyaman – İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir