• DOLAR 32.342
  • EURO 35.146
  • ALTIN 2311.305
  • ...
İHA`lar büyükşehirleri 7/24 gözetleyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İçişleri Bakanlığı, büyükşehirlerin gökyüzünden 7 gün 24 saat gözetlenmesine yönelik çalışma başlattı.
Emniyet ve jandarmanın helikopter, insansız hava aracı (İHA)ve keşif uçaklarıyla donatılmasına başlandı. 81 il ve 208 ilçede MOBESE sistemi kurulumu tamamlanırken, 140 ilçede gözetleme sistemlerinin kurulumu çalışması devam ediyor. İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunumda, Emniyet Teşkilatı’na 2 adet çok maksatlı keşif ve gözetleme uçağı, 19 “mini” ve 3 “midi” sınıf İHA alındığını ve görevlerde aktif olarak kullanılmaya başlandığını açıkladı.
Âlâ’nın verdiği bilgilere göre,emniyete alınan 15 adet “Bell 429” ve 4 adet “Sikorsky S-70i” model helikopterin kabul işlemleri de tamamlandı. 20 Adet Çift Motorlu Genel Maksatlı Helikopter Alım Projesi kapsamında ise çalışmalar devam ediyor.

JANDARMAYA 30 HELİKOPTER
Âlâ, “Yakın gelecekte özellikle büyükşehirlerde, 24 saat esasına göre havadan devriye, keşif ve gözetleme faaliyetleri yaygınlaştırılacaktır” dedi.
Âlâ, jandarmanın ihtiyaç duyduğu havacılık desteğinin artırılması ve doğal afetlerde verilecek görevler ile arama-kurtarma ve halka yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere toplam 30 adet genel maksat helikopteri alımına yönelik sözleşmenin de imzalandığını belirtti. Jandarmahelikopterlerinin teslimatının 2025 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

81 İLDE MOBESE TAMAM
Büyükşehirlerin havadan gözetlenmesine yönelik projeye hız verilirken, MOBESE olarak da bilinen Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi (KGYS) 81 ilin tamamında ve 208 ilçede hayata geçirildi.
Âlâ, “2005 yılından bu yana MOBESE sistem kurulumları için genel bütçeden 370 milyon 540 bin 188 TL harcanmıştır. Ayrıca bu rakama yakın bir kaynak da il özel idareleri başta olmak üzere, yerel imkânlardan sağlanmıştır. Kasım 2014 itibarıyla, 81 il merkezinde MOBESE kurulumu tamamlanarak faaliyete geçirilmiştir. Ayrıca, 208 ilçemizde sistemin kurulumu tamamlanmış olup 140 ilçemizde kurulum çalışmaları ve ihale işlemleri devam etmektedir. İlerleyen süreçte, nüfus ve asayiş durumu gibi bazı kriterler de dikkate alınarak bu sistem diğer ilçelerimize de yaygınlaştırılacaktır” bilgisini verdi.
Âlâ, jandarma için alınan toplam 19 TOMA aracından 4’ünün hizmete girdiğini, kalan 15’inin ise aralık ayında teslim alınacağını söyledi.

Kaynak : Habertürk

Bu haberler de ilginizi çekebilir