• DOLAR 32.513
  • EURO 34.569
  • ALTIN 2501.898
  • ...
Dicle Üniversitesinden  " Tasvir Sanatı" sergisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Saraybosna’da açtığı KAFES isimli sergisiyle Bosna savaşında yaşanılan acıları kalbinin derinliklerinde hissettiğini dile getiren Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emine Dilek Yalçın, açtığı sergi hakkında açıklamalarda bulundu.

“Bosna tüm dünyaya kapalı hale getirilmiş, ablukaya alınmıştı”

Sergisine verdiği isim olan  “Kafes” hakkında değerlendirmelerde bulunan Yalçın, “KAFES” sözcüğünün yitirilen özgürlükleri anımsattığını belirterek, “Sergime “The Cage” ismini vermemin nedeni, Bosna’nın birdenbire içine düştüğü ya da düşürüldüğü durum. Tüm dünyaya kapalı hale getirilmiş, ablukaya alınmıştı. Birden bire sahip olduğu özgürlüklerini yitirmiş, acziyet içine girmişti. Bosna’nın sokaklarındaki taşların üzerine boyanmış “Don’t Forget” cümlesini sergimde kullandım. Zira amacım kin duygusunu uyandırmak değil, kısacık ömürlü kelebekler gibi uçup giden, savaşta yitirdiğimiz sevdiklerimizi anmaktı.” ifadelerini kullandı.

“Ele aldığım bu çalışmayı zulüm gören tüm insanlığa adıyorum”

Sergide 7 eserin Karagöz Tasvir Sanatı’ndan esinlenerek kağıtların kesilmesi ve yapay sabit ışık kaynağı kullanılarak, oluşturulduğunu kaydeden Yalçın, “yapmış olduğum ahşap baskı çalışmamdaki imgeyi burada kağıt keserek yineledim” dedi. Yalçın: “Dev bir tavşana silah doğrultmuş asker imgesi: Tavşanların davranışları izlendiğinde, onların birçok tür gibi tehlike anında birbirlerini haberdar edip, saklandıkları görülür. Ancak tavşanlar farklı olarak şiddet ve saldırganlık gibi olumsuz davranışlar göstermezler, bu anlamda zararsızdırlar. Genel olarak renklerinin beyaz olması masumiyet sembolü olarak “tavşan”ı seçmeme neden oldu. Masumiyetin gücünü ele aldığım bu çalışmayı bugün, zulüm gören tüm insanlığa adıyorum. Ayrıca bu çalışmamı beni burada misafir eden Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ne armağan ediyorum” diye belirtti.

“Bir tohum, Allah’ın gücü ve inayeti ile kayaları bile delerek koca bir ağaç oluyor”

Diğer  üç kafesin ise yaşamın devamlılığı ile ilişkilendirdiği “ağaç” ile ilgili olduğunu belirten Yalçın, “Nasıl ki bir tohum, Allah’ın gücü ve inayeti ile kayaları bile delerek koca bir ağaç olarak her türlü dış etkene direnç gösterip, yaşamını devam ettirebiliyorsa, varlığı ve gölgesiyle insanlığa hizmet ediyorsa bizim de bundan örnek alarak huzurlu bir yaşamın izini sürmek için barış içinde yaşamanın yollarını bulmamız gerek. Yaşanan acıların yinelenmemesi için zihinlerde pozitif imgeler oluşturmayı hedef alıyorum. Sanatın iyileştirici yönüne inanıyorum” diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir