• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...
Kışın yüzde 60 oranında kaçak elektrik kullanılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (VEDAŞ) Bölge Müdürü Zafer Türüt, özellikle kış aylarında kaçak elektriğin ısınmada kullanılması nedeniyle, kış aylarında kaçak elektrik kullanımının yüzde 60-65 oranlarına çıktığını belitti.

Yaptığı açıklamada VEDAŞ Bölge Müdürü Zafer Türüt, “Bizim bölgede olan kayıp-kaçak oranımız, özellikle kışın kaçak elektriğin ısınmada kullanılması nedeniyle daha çok artmaktadır. Örneğin, yaz aylarında yüzde 30 olan kayıp-kaçak oranımız, kış aylarında yüzde 60-65 oranlarına çıkmaktadır. Bu nedenle bizim elektrik tesisatlarımız tamamen aşırı yüklenmeye maruz kalmaktadır. Buda kayıtsız bir enerjinin çekilmesi demektir.  Biz enerjiyi her ay peşin olarak almaktayız. Aldığımız enerjiyi vatandaşa satıyoruz. Vatandaştan da karşılığı gelmeyince, yüzde 60-65 oranında kaybımız olmaktadır.” dedi.

Bu durumun kendilerini çok ciddi sıkıntılara soktuğunu ifade eden Türüt, elektrik dağıtımında, şebekelerde, trafolarda, panolarda çok ciddi zararlar gördüklerini ve kış aylarında elektrik arızalarının yüzde 90’nın üzerinde aşırı yüklenmeden kaynaklandığını belirtti.

Arızaların kaynağının kaçak elektrik olduğunu ifade eden Türüt, enerji nakil hatlarında bazı iyileştirmeler yapıldığını ancak vatandaşa 24 saat elektriğin ulaşması, kayıp-kaçak oranının en aza düşmesiyle mümkün olacağını belirtti.

“Kaçak tutanağı tutuyoruz, sırtımızı döndüğümüzde tekrar kaçak kullanılıyor”
4 ilde kaçakla mücadele için toplamda 350 kişinin uğraştığını anlatan Türüt, “Elektrik kaçağında düşme oluyor ama 550 bin abone var. Önümüz kış, coğrafik koşullar, kış şartları belli ve her köye, her ilçeye gidemeyeceğiz. Yollar kapanacak, araçlar gidemeyecek. Gidemediğimiz yerlerde ise kaçak kullanımı başlayacak. Biz kaçak tutanağı tutuyoruz, sırtımızı döndüğümüzde tekrar kaçak kullanılıyor.” dedi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir