• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Latin Amerika`da yaşayan Müslümanlara mahcubiyetimiz var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - İstanbul’da düzenlenen 1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler zirvesinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam dünyası olarak tarih boyunca Latin Amerika kıtasında yaşayan Müslüman kardeşlerine karşı büyük mahcubiyetleri olduğunu belirtti.

Mahcubiyetlerinin nedenlerini sıralayan Görmez, “Bunlardan ilki İslam medeniyetine katkıları sayılamayacak kadar çok olan, Endülüs`te yaşarken engizisyon mahkemeleri tarafından toprağından, yerinden, yurdundan ettiği Müslümanların akıbetinin sorulamaması, araştırılmaması ve o Müslümanlara Ensar olunmamasıdır. İkincisi ise Batının sömürgeleştirme ve köleleştirme politikaları neticesinde Afrika kıtasından toplanarak bu kıtaya getirilen Müslüman kölelere sahip çıkamamaları ve onları kendi hallerine terk etmeleri. Biz bu toplantı vesilesiyle onlardan şunu öğrendik. Köleler başka bölgelere taşınmadan önce, elleri ve ayakları bağlı olarak bazı yerlerde bekletiliyorlardı. Bazı İslam bilginleri, İslam âlimleri gizlice onların aralarına girerek kendi ellerini ve ayaklarını bağlayarak kendilerine köle süsü verirdi. Yani kölelerle birlikte giderek, kölelerin İslam kimliğini kaybetmeden yaşamalarına yardımcı olmuşlar. Bu yolla İslamiyet’i korudukları ve muhafaza ettiklerini bu toplantı vesilesiyle öğrenmiş bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Görmez, “Üçüncü mahcubiyetimiz ise 150 yıl önce Osmanlı coğrafyasından bu kıtaya göç eden, `Al-Turko` adını taşıyan ve ciddi asimilasyon politikalarına maruz kalan Müslüman topluluklardan, İslam Dünyasının büyük merkezlerinin haberdar olmaması. `Al-Turko`ların kendi kimliklerini nasıl inşa ettiklerini, kültürlerini hangi şartlarda muhafaza ettiklerini bilmememiz, onlara sahip çıkamamamızdır.” dedi. 

Bir diğer mahcubiyetin de yerlerinden yurtlarından edilen Filistinli Müslümanları sahipsiz bırakmak olduğunu belirten Görmez son olarak, bu topraklarda sonradan İslam’la karşılaşan insanlara da yeterince yardımcı olamadıklarını belirtti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir