• DOLAR 32.5
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2485.18
  • ...
Robot Makineler İşbaşında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir operatör tarafından, içine binilerek kullanılan cihaz, ağır nesneleri kaldırıp istenilen yere yerleştirme sırasındaki iş gücünü artırıyor ve zamandan tasarruf sağlıyor. 

Üretilen ilk prototip, ABD’nin Salt Lake kentinde tanıtıldı. Herhangi bir eğitim alması gerekmeyen operatör, kendi elleri, bilekleri, kolları ve omuzlarıyla yapabildiği tüm hareketleri, Raytheon ve Sarcos’un geliştirdiği robot kollarla da gerçekleştirebiliyor. Operatör, ileri teknoloji ürünü robotik giysisi sayesinde hayatı için risk oluşturabilecek çalışma şartlarına uzaktan müdahale edebiliyor. Demir bloklar gibi ağır yükleri, robot kolları ile kolaylıkla indirip kaldırabiliyor, istediği yere takabiliyor.

Projenin yetkili isimlerinden Fraser Smith, “Bu köle kollar, el bileğinin 3 derecelik açı içerisinde yer alan bütün yönlerdeki hareketlerini, dirsek ve omuz hareketlerini aynen taklit edebiliyor. Operatör, robot kolların karşılaştığı gücü kendisi de hissedebiliyor ve çalışma alanında neler olduğunu anlayabiliyor. 2 ya da 3 kişinin birlikte zorlukla kaldırabileceği materyalleri, hünerli elleriyle kolayca taşıyabiliyor” dedi.
2007’den bu yana çeşitli şekillerde geliştirilmesine devam edilen robot kollar, içine operatör binmesine gerek kalmadan, uzaktan da kontrol edilebiliyor. Bu özelliği ile, Fukuşima Nükleer Santrali gibi insan hayatı için risk oluşturabilecek yerlerde kullanılabileceği öngörülüyor. Robot kolların, önümüzdeki aylarda gerçek çalışma koşullarında testleri sürecek.  

Resim_1318749102.jpg (543×413)

Bu haberler de ilginizi çekebilir