• DOLAR 32.422
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.117
  • ...
İstihbarat Meclis Denetimine Giriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 MİT, Jandarma, Emniyet ve MASAK`ı denetleyecek süper komisyon bu hafta çalışmalarına başlayacak. Meclis`te kurulan komisyonun başkanlığına ise AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu`nun getirilmesi bekleniyor.

 

MİT Yasası kapsamında kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu için bu hafta düğmeye basılacak. 17 kişiden oluşan komisyona partilerin verdiği üyeler Meclis Genel Kurulu`nda okunacak. Daha sonra da komisyon başkanlığı seçimi yapılacak.

 

AK Parti`den komisyona üye olmak için 55 milletvekili başvuru yaptı. Grup yönetimi hafta başında 10 üyeyi belirleyip Meclis Başkanlığına bildirecek.

 

İstihbarata denetim

 

Geçen aylarda çıkartılan yasa ile kurulan komisyon Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu şöyle çalışacak: "MİT Müsteşarlığı tarafından yürütülen devlet istihbarat hizmetleriyle Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MASAK Başkanlığı tarafından görevleri gereği yürütülen güvenlik faaliyetlerine ve istihbari nitelikteki faaliyetlerine ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı`nca hazırlanacak yıllık raporlar Başbakanlığa gönderilecek.

 

Başbakanlıkça bu raporlar üzerine hazırlanacak yıllık rapor Mart ayı içinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu`na sunulacak. Komisyon incelemelerine ve görüşmelerini 90 gün içinde tamamlayıp raporunu TBMM Başkanlığı`na sunacak."

 

Komisyon bilgi alacak

 

Komisyon çalışmalarını yaparken MİT Müsteşarı Hakan Fidan başta olmak üzere istihbarat birimlerinin başındaki isimler tek tek Meclis`e gelip bilgi verecek. Siyasilerin sorularını yanıtlayacak. Komisyonun görevleri şöyle sıralanıyor: Milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak.

 

Güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek. Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini ve bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek." Başbakan Ahmet Davutoğlu, arka arkaya yaşanan dinleme skandallarını önleyeceklerini, bunların denetiminin yapılacağını açıklamıştı. Dinleme denetiminin de bu komisyon tarafından yapılması tartışılıyor.

 

 

SABAH

Bu haberler de ilginizi çekebilir