• DOLAR 32.746
  • EURO 35.026
  • ALTIN 2506.529
  • ...
Psikolojik destek kanser tedavisini olumlu etkiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Uzmanlar, kanser tanısı almanın, hasta ve yakınlarına sırasıyla şok, tepki, hastalığı kabul etmeme ve uyum sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çekerek tedavide psikolojik desteğin olumlu etki yaptığını ifade ediyor.

Kanser tanısı konan kişilerde hastalığın yanı sıra, psikolojik açıdan çok önemli travmalar da gözlenebiliyor. Kanser tanısı hastaların hayatlarına, sadece fiziksel rahatsızlıklar değil, psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Tanı ve tedaviyle ilgili endişeler, kemoterapinin ya da radyoterapinin fiziksel yan etkileri, geleceğe ilişkin belirsizlik ve  değişen yaşam düzeni, psikososyal mutluluğu tehdit ediyor.

Acıbadem Bursa Hastanesinden Psikolog Deniz Erden, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,  ‘’ Kanser tedavisi,  tanıyı öğrenme aşamasından kabullenmeye, tedaviye uyum göstermekten,  psikolojik olarak güçlü hissetmeye kadar birçok ruhsal değişimi kapsayan bir süreç. Bu nedenle kanser tedavisinin en önemli adımlarından biri psikolojik destektir’’ dedi.

Kanserle mücadelede psikolojik destek önemli

Kanser hastası olanlar veya yakınlarının bu yeni düzene uyum sağlamakta zorluklar yaşayabildiğine dikkat çeken Dr.Erden, “Diğer yandan uzun ve yorucu olan tedavi süreci boyunca, yaşanan yoğun stres, kaygı ve çökkünlük duygular,ı bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkileyebilmekte. Yaşanan zorluklarla başa çıkmada, psikolojik destek almak, tedaviye yardımcı olmayı sağlıyor.”diye konuştu.

Psikolog Erden, kanser süresince psikolojik tedavi almanın normal olduğunu ve bunun bir psikolojik hastalık olması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “Psikolojik destek sürecinde yer alan bireysel terapi ve destek grup çalışmalarında,  kendi duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilme becerileri, kanser hastası olmaktan kaynaklanan damgalanma sorunundan kurtulma, yakın çevreye aşırı eleştirisel veya devamlı neşeli görünme çabalarından vazgeçme, çaresizlik duygusunu azaltma yönünde çalışmalar yapılıyor.”


 

Özellikle destek gruplarının onkolojide tercih edilen yöntemlerden biri olduğunu belirten Psikolog Erden, “Bu gruplar sayesinde hastalar yalnız olmadıklarını hissediyor, mevcut tıbbi gelişmeler, kanser tedavi yöntemleri ve yan etkiler hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Bununla birlikte diğer insanların kanserle nasıl baş ettiklerini görme ve kendisiyle karşılaştırabilme imkânı bulabiliyor. Bu destek programları sayesinde hastaların endişeleri ve gelecek kaygılarıyla baş etmeyi öğrenmeleri sağlanıyor’’ ifadelerini kullandı.  (Zeki Aras –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir