• DOLAR 32.509
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2431.494
  • ...
Erzurum Bölge Hastanesi genetik inceleyebilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERZURUM - Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sitogenetik ve Moleküler genetik alt başlıklarında hizmet verecek olan genetik laboratuarını hizmete açtı.

Hizmete açılan genetik laboratuarı  sayesinde, ailesinde kalıtsal hastalık bulunanlar, kendilerinin de aynı genetik hastalığı taşıyıp taşımadığını genetik tetkik-teşhis yöntemleriyle kısa sürede öğrenebilecek. 

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tek bir gende meydana gelen bozukluk (mutasyon) sonucu ortaya çıkan ve teşhisle, erken tedavisi yaşamla bağdaştırılan kalıtsal hastalıklar grubunu oluşturan tek gen hastalıklarının, düşük yapma, down sendromu, Akdeniz anemisi (fmf) akraba evliliklerinden kaynaklanan sakat doğum gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için, erken teşhis ve tedavi merkezini kurdu.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik bölümü doktorlarından Uzm.Dr.Ebru Marzioğlu Özdemir ve Uzm.Dr. Çiğdem Yüce Kahraman bölgeden gelen hastaların genetik hastalıklarının büyük kısmını tespit ettiklerini, kurulan bu laboratuvar sayesinde ise, ailesinde kalıtsal hastalık bulunanlar, kendilerinin de aynı genetik hastalığı taşıyıp taşımadığını genetik teşhis yöntemleriyle kısa sürede öğrenebildiklerini belirtti.

Kurulan bu merkezde günümüzde toplumda sık görülen Akdeniz anemisi ve hemofili gibi kan hastalıklarının ve FMF gibi spesifik hastalıkların taşıyıcı taramaları yapılabiliyor.

Genetik hastalıkların teşhis ve tedavisinde son yıllarda kaydedilen hızlı gelişmeye rağmen halen tedavisi zor ve uzun bir süreci kapsayan birçok genetik hastalığın önlenmesinde, doğum öncesi teşhis, en etkin yöntem olarak dikkat çekiyor. Ailesinde kalıtsal bir özellik ya da hastalık bulunan kişiler, kendilerinin de aynı genetik hastalığı taşıyıp taşımadığını, ya da risk grubunda olup olmadığını genetik teşhis yöntemleriyle bu laboratuvarda kısa sürede öğrenebiliyorlar.

Dr. Marzioğlu Özdemir, poliklinik müracaatlarının genelde hastanenin dahiliye, hematoloji, çocuk, romatoloji ve kadın doğum ünitelerinin yönlendirmeleri sonucu hasta geldiğini, genetik polikliniğine müracaatların direkt olarak yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Ailede özellikle anne ve babada kalıtsal hastalıkları olan, hamilelik süreci içerisinde çocuk düşürme veya hiç çocuk sahibi olmama durumu, çocuklarda doğuştan şekil bozukluğu veya farklı bir özrün bulunması ve gelişme geriliği olması durumlarda,  hastalar bu polikliniğe gelerek müracaatlarını yapıp tetkiklerini yaptırabilecekleri  belirtildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir