• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Madrid Katalanların bağımsızlığına geçit vermiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MADRİD - 09 Ekim Pazar günü İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesinde yapılan sembolik “Bağımsızlık Referandumu” hükümetin tepkisini çekti. Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz, Katalanların bağımsızlık çabalarını ‘imkânsız’ olarak nitelendirdi.

Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz, tartışmalara değinerek “Mevcut özerkliğin genişletilmesi ne anayasamız ne de çevremizdeki demokrasilerin herhangi birinde mümkün değildir.” Dedi ve tartışmalara son noktayı koydu.

Saenz'in yaptığı bu açıklama, Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Artur Mas'ın, Başbakan Mariano Rajoy'a yazdığı, nihai ve siyasi açıdan bağlayıcı bir bağımsızlık referandumu talebini içeren mektubuna yanıt olarak değerlendirildi.

Pazar günü düzenlenen sembolik bağımsızlık referandumunda Katalanlar yaklaşık yüzde 81'lik evet oyuyla İspanya'dan ayrılma yönünde oy kullanmıştı. Bununla beraber 5,5 milyon seçmenin yarısından çok daha azının sandık başına gittiği bildiriliyor.

Öte yandan, Anayasa Mahkemesinin yasaklamasına rağmen Katalonya'da düzenlenen referandum, yargıya taşınıyor. İspanya Başsavcılığı izinsiz düzenlenen referandum nedeniyle Özerk Bölge Başkanı Artur Mas ve bazı bakanlar hakkında dava açıyor. İspanya resmi haber ajansı EFE’nin haberine göre Başsavcılık, Katalonya Yüksek Mahkemesinde Çarşamba günü dava açacağı belirtildi.

Katalonya Özerk Bölgesi İspanya’nın geneline göre ekonomik olarak refah seviyesi yüksek bir bölge olarak biliniyor. İspanya’nın yaşadığı ekonomi bunalımdan sonra, Katalanlar bağımsızlık taleplerini daha güçlü dillendirmeye başladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir