• DOLAR 32.509
  • EURO 34.759
  • ALTIN 2487.921
  • ...

VAN – Van esnafı işsizliğin son iki yılda daha da arttığını, bununla beraber kış aylarının gelmesiyle inşaat sektöründe de belirgin bir düşüş yaşandığını ve şehir ekonomisinin kötü etkilendiğini belirttiler.

Van esnafların sıkıntılarını ve yaşanan işsizliği, yıllardır inşaat sektörüne malzeme sunan Nusrettin Bayram şöyle anlattı:  “Yaklaşık 2 yıldır neredeyse bütün işler durgun. Önceki yıllarda bütün işlerde yoğunluk vardı fakat her sene gittikçe düşüş çoğalıyor. Şimdiye baktığımızda ise 2 yıl içerisinde nerden bakarsak hemen hemen bütün işlerde azalma oldu, çoğu esnaf işlerin az olduğundan işyerini kapatmak zorunda kaldı.

Van’da en çok yapılan işin inşaat olduğunu belirten Bayram; “Van’da en çok inşaat işi yapılıyor ama her mevsim değil, inşaat sektörü yaz aylarında canlanır, kış aylarında ise durur. Halk yine kışın ekmek parası için batıya göç etmek zorunda kalır.” ifadelerinde bulundu.

Kış mevsimlerinde inşaat sektöründe neredeyse yüzde 90 gibi bir azalma olduğunu söyleyen Bayram;  “Kış mevsiminde işin azalması hem inşaat çalışanlarını hem de inşaat sektörlerini çok etkiliyor. Kış mevsiminde sadece iç mekânda çalışmalar oluyor.  Örneğin montaj işleri veya arıza işleri gibi ama oda o kadar yoğun bir şekilde değil.” dedi.

Bayram, inşaat sektörünün canlılığını yitirdiğini ve son 2 yılda yüzde 80 gibi bir düşüş olduğunu belirtti. (Sedat Karatay- İLKHA)