• DOLAR 32.494
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2431.985
  • ...
Tarihi Valilik Binası Kaymakamlık Binası oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Siverek Kaymakamlığı tarafından restore edilecek tarihi vilayet binası Siverek Kaymakamlık binasına dönüştürülecek.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1906 yılında, Siverek Hükümet Konağı olarak hizmete giren bina, Siverek’in 1923-1926 yılları arasında vilayet yapılması ile birlikte Valilik Binası olarak hizmet vermeye başladı.

Siverek’in 1926 yılında Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile ilçe yapılmasının ardından hükümet konağı yapılan bina 1962 yılına kadar hizmet verdi.

1962 yılında yeni bir hükümet konağının yapılmasıyla birlikte, Hükümet Konağı boşaltılarak yeni binasına taşındı. 1962 yılından sonra da, eski hükümet konağı binası devlet tarafından koruma altına alınmıştı.

1980 yılında çıkan yangında zarar gören tarihi bina, Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek kurulu tarafından alınan kararla, Kültür Merkezleri Dairesi Başkanlığınca Restore çalışmaları yapıldı.

İlk etapta Kültür Merkezi olarak restoresi yapılan binanın, daha sonra, ilçede kütüphane binası bulunmamasından dolayı, Kültür Bakanlığı bir protokol ile, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne devretti.  Restore çalışmaları 01.12.1999 tarihinde bitirilen tarihi bina, aynı tarihte kütüphane olarak hizmete açıldı. 

1999 tarihinden itibaren ilçe kütüphanesi olarak hizmet veren tarihi bina, Siverek Kaymakamlığı tarafından yeniden restore edilerek, Kaymakamlık binasına dönüştürülecek.

Siverek Kütüphanesinin ise Kızılay İş Merkezine taşınacağı belirtildi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir