• DOLAR 32.485
  • EURO 34.903
  • ALTIN 2474.871
  • ...
Bakan Canikli`den İran`a `Tır` uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İran`ın mazot fiyat farkı adı altında Türkiye tırlarından kilometre başı para aldığını, daha sonra bu rakamı yükselttiğini belirterek "Kararlıyız. Belli noktaya kadar kabul ederiz. Ötesine geçilmişse kendi tırlarımızın hakkını korumamız gerekiyor. Onların daha fazla zarar göreceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Bakan Canikli, gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Son 3 yılda yakalanan et miktarının 50 ton civarında olduğunu bildiren Canikli, son yakalamanın bin 44 ton olduğunu belirtti. Etlerin Güney Amerika`da ucuz olduğu için Brezilya ve Uruguay`dan geldiğine dikkati çeken Canikli, etlerin kalite standartları yüksek olduğu için lüks otel ve restoranlara verildiğini tahmin ettiklerini, kayıt dışı piyasaya sürüldüğünü, incelemelerin devam ettiğini söyledi.

Bunlarda vergi kaybının yüzde 226 olduğunu vurgulayan Canikli, etlerin yerlerine aynı miktar ve kilogramda iktisadi getirisi olmayan tavuk kırpıntıları konulduğunu bilgisini verdi. Canikli, yakalanan etin piyasa değerinin 40 milyon liranın üzerinde olduğunun söylendiğini ifade etti.

"Uygulamadan sonra İran tırları da ciddi zarar görecek"

İran`ın Türkiye`nin önemli bir partneri olduğunu kaydeden Canikli, İran`ın daha önce kendi ülkesinde mazot fiyatlarının ucuz olmasını gerekçe göstererek mazot fiyat farkı adı altında Türk tırlarından kilometre başı para aldığını, rahatsız edici bu uygulamanın ilişkiler zarar görmesin diye kabullenildiğini belirtti.

İran`ın daha sonra bu rakamı yükselttiğine dikkati çeken Canikli, şunları kaydetti:

"Rakamları yükseltince ciddi yük getirdi sektöre. Adeta bizim tırlarımızı oradan silinmesi sonucunu doğuracak noktayla karşı karşıya kaldık. Biz de misilleme hakkımızı kullandık. Tabii önce normal yöntemlerle görüşmeler yapıldı. Ama İran bunda ısrar etti. Çünkü o şekildeki yükle ulaştırma sektörümüzün orada faaliyetini icra edebilmesi mümkün değil. Bu gibi durumlarda eğer normal yöntemlerle halledemezseniz yapacağınız şey misillemedir. Biz de zarar görüyoruz ama bu İran tırları için de geçerli. O kanalı kullanarak normalleşmeye çalışıyoruz. Türkiye`ye giren İran tırları ve İran`a giren Türk tırlarında ciddi azalma var. Biz kararlıyız. Sonuç itibarıyla belli noktaya kadar hazmedebileceğimiz bir noktaya kadar kabul ederiz. Ama ötesine geçilmişse elbet kendi tırlarımızın hakkını korumamız gerekiyor. Sanıyorum bu uygulamadan sonra İran tırları da ciddi zarar görecek. Onların daha fazla zarar göreceğini tahmin ediyoruz. Maliyetler ortaya çıkınca zararlar realize edilince İran açıkçası normal sürece geçeceğini, anlayabileceğini tahmin ediyoruz."

"Gümrüklerimizden IŞİD`e ait bir gram petrol geçmiyor"

IŞİD militanı olduğu belli olan ya da o konu hakkında istihbari bilgisi olan herhangi bir kişinin Türkiye gümrüklerinden içeri girmesi veya dışarı çıkmasının, işlem yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Canikli, şunları söyledi:

"Mutlaka tutuklanır ve gereği yapılır. 15 gündür buna benzer iddialar gündeme getiriliyor ama kimse somut olarak isim ya da olay noktasında örnek veremiyor sadece afaki şeylerden bahsediyor. Böyle değerlendirme olmaz. Hodri meydan diyoruz varsa elinizde bir şey değerlendirelim, konuşalım açıklayın tüm dünya bilsin. Bu algı oluşturma operasyonu. Gümrüklerimizden IŞİD`e ait bir gram petrol geçmiyor, ticaret söz konusu değildir. Belki katır sırtında kaçak olarak ufak tefek kaçabiliyor. Bunlar algı oluşturma operasyonudur ve dezenformasyondur."

"Tüketici mağdur edilemeyecek"

AVM Yasası ile ilgili de mevcutların şehir dışına çıkartılmasının mümkün olmadığını belirten Canikli, amacın, esnafın büyük alışveriş merkezleri karşısındaki zayıf konumunu sağlamlaştırmak ve desteklemek olduğunu ifade etti.

İndirimde mutlaka bir önceki fiyatı yansıtmak zorunda olacak caydırıcı cezaların olduğunu bildiren Canikli, indirimin 3 ayı geçemeyeceğini kaydetti. Tüketicinin aldatılmasını, yanıltılmasını önleyecek bütün tedbirleri aldıklarını anlatan Canikli, bütün boyutlarıyla tüketicinin hiçbir şekilde hem fiyat hem kalite anlamında yanlış yönlendirilemeyeceğini ve mağdur edilemeyeceğini belirtti. Canikli, büyük ve zincir mağazaların fason olarak ürettirip sattıkları ürünlerde kendi markalarının yanı sıra ürünü üreten firmanın da unvanı ve logosunun yer alacağını, bunun da üretici firmanın itibarını artıracağını kaydetti.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir