• DOLAR 32.507
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2423.52
  • ...
Bingöl Berberler ve Kuaförler Derneği  fesh edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Bingöl Berberler ve Kuaförler Derneği Başkanı Mehmet Ulcay, fesh ettikleri Berberler ve Kuaförler Derneği hakkında 6 yıl boyunca yaptıkları faaliyetleri ve yaşadıkları sorunları İLKHA’ya anlattı.

“Bingöl’de 118 berber ve kuaföre ulaşarak, meslektaşlarımıza yardımcı olduk”

5253 sayılı Dernekler Kanunundan yararlanarak örgütlenme gereği duyduklarını belirten Ulcay, “Bingöl de 118 bay ve bayan kuaföre ulaşarak yapılması gerekenler konusunda meslektaşlarımıza yardımcı olduk.  Meslekle ilgili eksiklikleri uygun bir dille arkadaşlara anlatarak, daha iyi bir yere gelmek için, ilgili kurumlara da giderek kimse mağdur olmadan resmiyet dışı çalışan Berber ve kuaförlerin resmiyete kavuşmalarını sağladık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde, üyelerimizin eğitimi ve sosyal sorunlarını çözmekle beraber,  mesleğimize saygınlık kazandırmak ve her yönü ile faydalı ve başarılı birer berber ve kuaför yetiştirmek için gayretlerimiz oldu.  Başarılı olmak için de,  birliktelik gerekiyor. ‘Birlikten güç doğar’ ilkesiyle yola çıktık. Berberlik ve kuaförlük mesleğinin geliştirilmesi, meslek sahiplerinin çalışma koşularının iyileştirilmesi, maddi ve manevi haklarının korunması için çalışmalar yaptık.  İşinin ehli meslektaşlarımıza sahip çıkarak, kaliteyi yükseltmeyi hedefledik ve  yüzde  80 hedefe ulaştık.”dedi.

“Berber ve kuaförlerin yüzde 80’i okul okumadığı için bu mesleği seçmiştir”

Faaliyetlerimiz kapsamında değerli meslektaşlarımızla yaptığımız toplantılarda, bu mesleği seçenlerin  yüzde  80’i eğitimsiz olduğu için seçtiğini belirten Ulcay, “ Bu nedenle, Eğitim gören öğrenci kardeşlerimize nasıl katkımız olur? ‘Gidemediğin yer senin değil’ deyip, yolla koyulduk. Sadece bir eğitim öğretim yılında Bin 500 öğrenci tıraş ettik, hiç maddi destek almadan yüzlerce kilometre yol yaptık. Merkezde bulunan yetiştirme yurdunda kalan öğrencilerimizi ücret almaksızın defalarca traş ettik.” dedi.

Ulcay konuşmasının devamında,  “SODES kapsamında iki eğitim projesi yürüttük ve yaklaşık 55 öğrenciye Milli Eğitim onaylı sertifika verdik.  Dernek olarak SODES kapsamında açılan fuar da stant açma imkânımız oldu.  2009’da  Bingöl’ de ‘Demokratik Açılımın Yerele Yansımaları’ daimi üyeliğimiz nedeniyle her programına katılıp fikirlerimizi belirtik.  Meslek örgütü olarak bulunmamız gereken her yerde bulunduk. Bingöl’ün yararına olacak her platformda var olmaya çalıştık.” İfadelerini kullandı.


 

“Berberler ve Kuaförler Derneği ilgisizlikten yakınarak, fesh kararı aldı”
Bingöl Berberler Ve Kuaförler Derneği’ni fesh etme kararına da değinen Ulcay, “Resmiyet kazandığımız 2008’den itibaren bir çalışma takvimi belirleyerek çalışmaya başladık.   Mesleğimizle alakalı olan ilgili kurumlarla çok güzel çalışmalarımız oldu. Daha sonra Mevcut Bingöl Belediyemizin yeni yönetimine nezaket ziyaretinde bulunmak istedik ve akabinde sorunlarımızı yeni Belediye yönetimine sunarak, çözüm arayacaktık. Ne yazıktır ki, aradan tam yüz gün geçmesine rağmen, Belediyeden randevu cevabını alamadık. Bunun üzerine dernek yönetimimizle oturup, derneği fesh etme kararını aldık.  Muhatabımız resmi kurumlar tarafından bize bu şekil muamele ediliyorsa, değerli meslektaşlarımıza gereği gibi hizmet yapmak, haklarını korumak ve bulunduğumuz noktada verimli olmamız mümkün olmadığı gibi, sadece bize dernek desinler diye, dernek başkanı desinler diye dernekleşmedik. Meslektaşlarımıza hizmet yapmak için dernek kurduk.”diye yakındı.

Ulcay, meslekle ilgili olarak yetkililere şu uyarılarda bulundu: “ 24 yıllık bir sanatkâr olarak gördüğüm tehlike, bu mesleğe sahip çıkılmazsa, çok kısa bir süre sonra yok olur. Ne olur meslek erbaplarını dinleyin. Traş olduğunuz berberinizi bir dinleyin. İçinde bulunduğu sıkıntıları birinci ağızdan öğrenin ve ona göre çalışmaları başlatın ve kendinizi o sanatkârın yerine koyun, ona göre davranın. Sadece ve sadece yasal haklarımız korunsun, fazlada bir şey istemiyoruz.Çözüm yolu olarak,  Valilik bünyesinde her kurumdan alınan birer elemanla kurulan bir ekip tarafından sağlıklı denetimlerle emekçilerimizin emeklerini ancak bu şekilde kuruyabiliriz. 6 yıllık dernek başkanlığımı tarafsız bir şekilde yürütüm ve herkese eşit mesafede bulundum. Bütün meslektaşlarımızdan helâllik istiyoruz yönetim olarak.” (Nihat Kanat-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir