• DOLAR 32.555
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2429.721
  • ...
Malatya`da Hz.Hüseyin ve Kerbela`yı  anlama programı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MALATYA- Malatya’da  hayırlı hizmetlerini sürdüren Hayrın Yolcuları Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından, Hz. Hüseyin’in şehadet yıl dönemi münasebetiyle,“Hz. Hüseyin’i anlama ve Kerbela mesajı” konulu program düzenledi. Programa konuşmacı olarak araştırmacı-yazar Sait Şahin ve Doğruhaber genel yayın yönetmeni Mehmet Göktaş katıldı.

Belediye konferans salonunda gerçekleşen program Muhammed Hoca’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

“Biz şehit olacağız onlarda şahit olacaklar”

Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Sait Şahin bir konuşma yaptı.Şahin  konuşmasında Kerbela’nın önemine değinip, yaşanan olaylardan kesitler aktararak, “Kerbela, İslam tarihinin en acı, en feci hadisedir. Tabi bundan sonra da zulümler yaşanacak. Çünkü bizler imtihan dünyasında yaşıyoruz. Hz. Hüseyin yola çıkmak isteyince arkadaşları gitme dediler ama Hz. Hüseyin kararlıydı. Arkadaşları gideceksen de, bari  eşini ve çocuklarını götürme dediler. Hz. Hüseyin çok ilginç bir cevap verir: ‘Biz şehit olmaya onlar da şahit olmaya gidiyor’ diyor. Bu din şehitlerin kanlarıyla ayakta kalmış. Ama bu dinin mesajını, şahitler insanlara anlatmıştır.” şeklinde konuştu.

Daha sonra  Grup Hicret’in  seslendirdiği ilahilerin ardından, program sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Doğruhaber gazetesi genel yayın yönetmeni Mehmet Göktaş programda yaptığı  konuşmada, Kerbela’nın bir facia olmadığına ve Kerbela’nın aktörlerinin de bu olayı düşünerek karar vermiş olduklarına  dikkat çekerek, “ Kerbela bir facia değildi. Bir trafik kazası değildi. Bir deprem ve ya afet değildi. Kerbela’nın aktörleri düşünme payı olan, düşünerek rolünü oynayan aktörlerdi. Bize düşen bu aktörlerin koordinatlarını bir araya getirebilmek, Malatya’ya getirebilmektir. Hepsinin bir halet-i ruhiyesi vardı. Ve biz bunlardan hangisine benziyoruz, bunu öğrenmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

“Hz. Hüseyin 40 defa daha dünyaya gelse de ölmekten başka çaresi olmayacaktı”

“Hz. Hüseyin bir suikasta kurban gitmemiştir. Göz göre göre ölüme gitmiştir.” diyen Göktaş; “Hz. Hüseyin 40 defa daha dünyaya gelse de, ölmekten başka çaresi olmayacaktı. Çünkü ölmemesi için tek bir yol vardı. O yol  da Yezid’e biat etmekti. Yani Yezid’e diyecekti ki, ‘Ey Yezid, sen benim ceddim olan Resulullahın yerine oturabilirsin, sen oraya layıksın.Ben sana biat ediyorum’ diyecekti ve ölmeyecekti o zaman. Ama Hz. Hüseyin bunu dememiştir. Peygamber Efendimiz, ‘ Hüseyin bendendir ben  de Hüseyin’denim’ diye buyurmuştur. Birileri bunu şöyle anlıyor: ‘Ben Hüseyin’in dedesiyim, Hüseyin’de benim torunumdur’ Öyle değil.  Bu hadis-i şerifin anlamı şudur: ‘Hüseyin’in yolu benim yolumdur. Benim yolum Hüseyin’in yoludur. Hüseyin’in çizgisi benim çizgimdir. Benim çizgim Hüseyin’in çizgisidir. Benim safım Hüseyin’in safıdır. Hüseyin’in safı benim safımdır.’ Bunu böyle anlamalıyız. ” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Bayram Samsa Hoca’nın yaptığı dua ile program sona erdi. (Abdusselam Önen-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir