• DOLAR 32.381
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2325.169
  • ...
Sağlık`ta gece ambulansı dönemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Gece uçuşlu ambulans helikopterimizi 2015 başı itibarıyla devreye sokacağız. Ambulans helikopterlerimiz artık gece uçuşlu da olacak. Gecenin hangi saatinde olursa olsun en ideal merkeze hastalarımızı ulaştıracağız" dedi.

Müezzinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığına bağlı doktor, hemşire, ebe ve diğer personel sayısının AK Parti hükümetleri öncesi 185 bin civarında olduğunu ve bunun şimdi 520 bini geçtiğini söyledi.

Türkiye`de 2002 yılında 634 olan ambulans sayısının da 4 bini aştığını vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"112 Acil dediğimizde 10 yıl öncesi ile bugünün acil hizmetlerinden bir rakam versem, kamuoyu ve vatandaşlarımız çok net görür. 2002`de bu ülkenin ambulans sayısı 634`tü. O günün koşullarındaki ambulanslar da vatandaşlarımızın hafızalarından herhalde silinmemiştir. Ambulansların çoğunda tıbbi donanım yoktu. Bir kısmında da yakıt olmadığı için hasta sahibine, `Sen yakıtını doldur, biz ancak gelebiliriz` deniyordu. Bugün artık 4 bini aşkın ambulansımız ki yaklaşık son iki yılda 2 binden fazla ambulans dağıtımı yaptık. Şu anda yine 700 ambulansın ihalesini tamamladık. Önümüzdeki süreçte bu 700 ambulansı da yine ülke insanımızın hizmetine sunacağız."

Müezzinoğlu, hava ambulansı hizmetlerini geliştirmek amacıyla çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Bu hizmeti geceleri de vererek günün 24 saatine yayacaklarını dile getiren Müezzinoğlu, "Ambulans helikopterlerimiz, ambulans uçaklarımız artık dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bu anlamda hangi düzeyde hizmet varsa, o hizmet düzeyinin de ötesine geçebilecek bir hedefi koyuyoruz ve o hedefe ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz. Gece uçuşlu ambulans helikopterimizi 2015 başı itibarıyla devreye sokacağız. Ambulans helikopterlerimiz artık gece uçuşlu da olacak. Gecenin hangi saatinde olursa olsun en ideal merkeze hastalarımızı ulaştıracağız" ifadesini kullandı.

- Gelecek yıl yaklaşık 22 bin sağlık personeli alınacak

Mehmet Müezzinoğlu, 2015 yılında 22 bine yakın sağlık personeli almayı planladıkları bilgisini verdi.

Böylece önemli ölçüde yeni hekim, hemşire, aile hekimi, ebe ve diğer sağlık çalışanlarının göreve başlatılacağını bildiren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlıkta özellikle hekim, hemşire alımındaki sorunumuz, almaktan ziyade ülkemizin hemşire ve hekim açığı dolayısıyla yetersizliğimiz var. Şu anda 20 bin uzman hekime ihtiyacımız var ama ne yazık ki uzmanların yetişmesi için önümüzdeki bir 4`lü, 5`li yıllara daha ihtiyacımız var. Yaklaşık 40 bin hemşire açığımız var. Bu açık, geçtiğimiz yıllarda 50 bindi. Son yıllarda mezun sayımız artınca biz de onları hemen hizmete alıyoruz. Diğer yardımcı sağlıkçı elemanlarında o kadar açığımız yok. Orada da iş talebini karşılamakta zorluklarımız var. Sağlık alanında özellikle hemşire, ebe, hekim, diş hekimi, bu anlamdaki ihtiyacımız oldukça yüksek."

Bu haberler de ilginizi çekebilir