• DOLAR 32.507
  • EURO 34.606
  • ALTIN 2495.156
  • ...
"Demokrasi ve cumhuriyet Müslümanlara ait kavramlar değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Her ay düzenli bir şekilde yapılması planlanan eğitim seminerlerinin ilki Özgür Eğitim Sendikasında yapıldı. 

Demokrasi ve Cumhuriyet konulu seminerin tebliğini yapan Özgür Der Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç, öz tanımı yeniden şekillenmiş olan (modern) cumhuriyet ve demokrasi kavramlarının Müslümanlara ait kavramlar olmadığını söyledi.


 

Cumhuriyetin bir yönetim biçimi, Demokrasinin ise bu yönetimin nasıllığı ile ilgilenen bir refleks olduğunu ifade eden Koç, Demokrasinin, Fransız İhtilalından sonra ortaya çıktığını ve kiliseye ve krallığa karşı, kilise dışı, inanç dışı, seküler, bireyi merkeze alan bir itiraz olduğunu, bunun yanında kendi içinde laikliği de beslediğini belirtti.

Batı dünyasının, 1991-1992 seçimlerini ezici üstünlükle kazanan Cezayir İslami Selamet Cephesinin ve 2006 seçimlerini yüzde 65 gibi bir oranla kazanan Hamas’ın halkın seçimleri ile başa gelmelerini kabul etmediğine dikkat çeken Koç, "Daha geçtiğimiz iki sene önce Mısır tarihinin ilk meşru seçimi yapılmıştı. Zaferi kazanan İhvan-ı Müslimin hareketi olunca, Batılı devletler halkın seçimlerini yine kabul etmedi. Darbe zeminleri hazırlandı. Ve Müslümanlar hapislere atıldı. Barışçıl gösterilerde dahi binlerce Müslüman şehid edildi." dedi.

Koç, sonuçta demokrasinin de cumhuriyetin de seküler kavramlar olduğunu ve Müslümanlara ait kavramlar olmadığını belirtti.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir