• DOLAR 32.518
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2418.961
  • ...
Mescid-i Aksa Baskınına Protestolar Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, israil askerlerinin Mescid-i Aksa baskınıyla ilgili, "Bu mesele sadece Filistinlilerin veya Arapların meselesi değildir. İslam ümmetinin meselesidir" dedi.

Özgür-Der`in çağrısı üzerine Saraçhane Parkı`nda bir araya gelen vatandaşlar, sık sık tekbir getirdi. Ellerinde "Kudüs, İslam ümmetinindir", "Siyonist işgale son" pankartları taşıyan gruptakiler, çeşitli sloganlar attı.

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, burada yaptığı konuşmada, Mescid-i Aksa`nın yarım yüzyıldır işgal altında olduğunu belirterek, bu işgalin Müslümanlar açısından ne ifade ettiğini sordu.

Ortadoğu coğrafyasında gerçekleşen işgallere Müslüman ülkelerin yöneticilerinin "göz yumduğunu" savunan Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Filistin`in sadece Filistinlilerin sorunu olmadığını biliyoruz. Filistin`in kurtuluşunun da sadece Filistinli Müslümanların vereceği mücadeleyle mümkün olmadığını bilmek durumundayız. Bu işgale destek veren emperyalistler ve buna destek veren iktidarlar devrilmeden Kudüs de Filistin de özgürlüğüne kavuşmayacak. Halep`te kuşatma sürerken, Suriye`yi mezbahaya çeviren Esed yönetimi devrilmeden, Mescid-i Aksa`nın kurtuluşunu göremeyiz."

Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun olaylara karşı verdiği tepkiyi memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, israil ile bütün ilişkilerin sonlandırılmasını talep etti.
Rabia Platformu sözcüsü Abdurrahman Dilipak da "Mescid-i Aksa sahip olduğumuz her şeyden daha değerli. Eğer, kıblemizin başına bir iş gelirse bunun bedelini tüm dünyadaki siyonistler öder. Hiç kimse Müslümanları durduramaz. Böyle bir felaket israil`in sonu olur. Böyle bir felaket 1. Dünya Savaşı`ndan 100 yıl sonra yeni bir dünya savaşına kapı aralar. israil`in durdurulması gerekir" diye konuştu.

Müslümanların kendi aralarındaki ayrılıkları bir an önce çözmesi gerektiğini dile getiren Dilipak, israil`e karşı bir ittifakın zorunlu olduğunu anlattı.

Dilipak, şöyle devam etti:
"Bu mesele sadece Filistinlilerin veya Arapların meselesi değildir. İslam ümmetinin meselesidir. israil, giderek yalnızlaştığının ve dünya kamuyou gözünde mahkum edilmekte olduğunun farkında. En son İngiltere`den sonra İsveç de israil`in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve Filistin`in tanınması yolunda bir adım attı. israil, bütün dünya mazlumlarının gözünde saldırgan ve katil bir ülkedir."
Gruptakiler, konuşmanın ardından dağıldı.

Kahramanmaraş

Özgür-Der Kahramanmaraş Temsilciliğinin çağrısı üzerine 10 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Ulu Camii önünde bir araya gelen vatandaşlar, sık sık tekbir getirdi. Ellerinde "Kudüs, İslam ümmetinindir", "Siyonist işgale son" pankartları taşıyan gruptakiler, "Kahrolsun israil", "Aksa`ya selam, direnişe devam", "Kudüse selam, direnişe devam" sloganları attı.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını yapan Özgür-Der Temsilcisi Celal Kurşun, siyonist israil`in her zamanki gibi Müslümanlara saldırdığını söyledi.

israil`in İslam ümmeti adına değerli her ne varsa pervasızca ve hadsizce saldırdığını ve inananları yıldırmak için elinden geleni yaptığını dile getiren Kurşun, "Sessizliği ile bizleri pek de şaşırtmayan Müslüman ülkelerin batı işbirlikçi liderleri suskunluklarını korumakta ve böylece en hafif ifade ile dilsiz şeytanlıklarını layıkıyla yerine getirmektedirler" dedi.

"Mescid-i Aksa canımızdır, onurumuzdur" diyen Kurşun, karanlıklarla kuşatılmış köhne ve yoz dünyanın aziz Kudüs`ün özgürlüğü ile tekrar aydınlanacağını sözlerine ekledi.

Rıdvan Hoca Vakfı Başkanı Osman Kurtuoğlu ve Anadolu Platformundan Halil İbrahim Kaymaz`ın konuşmasının ardından Merdan Ahlak Kültür ve Çevre Derneği onursal başkanı Salih Özsağır`ın yaptığı duadan sonra grup dağıldı.

Mardin

Mardin`de de israil askerlerinin Mescid-i Aksa baskınları yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.
13 Mart Mahallesindeki Fuat Yağcı Camisin`de öğle namazının ardından bir araya gelen 55 sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, sık sık tekbir getirerek, "Kahrolsun israil", "Aksa`ya selam, direnişe devam", "Kudüse selam, direnişe devam" sloganları attı.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını yapan Davet ve Kardeşlik Vakfı temsilcisi Nezir Dinç, Mescid-i Aksa işgalini ve Rojava`daki katliamı kınadıklarını söyledi.

Her ortamda Aksa direnişini, Filistin davasını ve Suriye direnişini gündemde canlı tutalması gerektiğini dile getiren Dinç, şöyle konuştu:

"Müslümanların ilk kıblesi ve Resululah`ın Mirac`a yükseldiği yer olan, Kur`an`da zikredilen Mescid-i Aksa, bugün Yahudiler`in kirli ayaklarıyla bir kez daha kirletilmiştir. Siyonist Yahudi, bunu yandaşları olan Amerika ve Avrupa`ya güvenerek yapmaktadır. Müslümanlar`ın ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa`ya saldırmak, Allah`ın, tüm meleklerin ve tüm insanların lanetini üzerine almaktır. Bu lanet, hiç bir zalimi ayakta tutmayacaktır. Ey kardeşlerim, İslam düşmanlarının Müslümanlar`a karşı kurduğu zulüm, işkence ve katliamlarla ve Mescid-i Aksa`nın işgaliyle ehli küfrün gerçek yüzü bir kez daha ortaya çıkmıştır."

Dinç, Mescid-i Aksaya`a giren Yahudiler`in ve zalimlerin, Müslümanlar`ın üzerinde zorbalık yapamayacağını belirtti.

Dinç, şöyle devam etti:
"Allah`tan, Siyonist Yahudi ve destekçilerini helak etmesini ısrarla isteyelim. Bu meydandan, Mardin`den Aksa`ya selam ve direnişe devam diyoruz."

Ali Özgüç`ün okuduğu duanın ardından sık sık tekbir getiren grup, daha sonra dağıldı.

Kars

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Şube Başkanı Selami Aydın, iisrail askerlerinin Mescidi Aksa`ya baskın yapmasına ilişkin, "israil`in bu cüretinin arkasında altmış parça İslam ülkesinin bir tek Selahaddin çıkaramayışından aldığı cesaret vardır" dedi.

İHH ile Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanlığı Mescidi Aksa`ya yönelik saldırıya ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamayı yapan İHH Şube Başkanı Aydın, "terör devleti" israil`in, bizzat Siyonistlerin kışkırtmaları neticesinde çıkan olayları bahane ederek ilk kıble Mescid-i Aksa`yı ibadete kapattığını söyledi.

Bu kapatma kararının "insan hak ve özgürlüklerini hiçe saymak" anlamına geldiğini ve ortada hiçe sayılan İslam aleminin bulunduğuna vurgu yapan Aydın, "israil`in bu cüretinin arkasında İslam aleminin parçalanmışlığından aldığı cesaret vardır. israil`in bu cüretinin arkasında altmış parça İslam ülkesinin bir tek Selahaddin çıkaramayışından aldığı cesaret vardır" diye konuştu.

"Terör devleti" israil`in hedeflerinden birinin Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa`yı yıkmak ve yerine sözde yeniden Süleyman Mabedi`ni inşa etmek olduğuna dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:
"Hafta içinde Kudüs`te, Mescid-i Aksa`ya çok yakın bir noktada bu konuyla ilgili bir provokasyon amaçlı bir sempozyum yapılmıştır. Bir grup Siyonist Mescid-i Aksa`nın yıkılmasını ve Süleyman Mabedi`nin inşasını konuşmuştur. Tamamen kışkırtma amaçlı bu sempozyum İsrail`in yeni bir tuzağıdır. Şimdi İsrail yaşanan karışıklığı bahane ederek hem Filistin halkına karşı yeni bir zulme girişecektir hem de Mescid-i Aksa`nın yıkımına giden yolda yeni adımlar atacaktır. Elbette bizler İsrail zulmünü ve terörünü tüm dünyaya haykırmaya devam edeceğiz. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa`nın ve Kudüs’ün özgürlüğüne kavuşması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bölgedeki parçalanmışlığın ve bölünmüşlüğün önüne geçmek için her türlü gayretimizi sürdüreceğiz."

Gümüşhane

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, yaptığı yazılı açıklamada, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’ya yapılanın bu alçakça hakaretin, her Müslüman ve vicdan sahibi herkes tarafından kınanması gerektiğini, israil’in bu alçaklığını desteklemenin zulme ortak olmak olduğunu ifade etti.
İsrail’in yaptığı hadsizliklerinin ve zulümlerin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Üstün, şunları kaydetti:

“Yaşanan bu çirkin olaylardan çıkarmamız gereken tek şey, tüm Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğidir. Müslümanların birlik beraberlik içerisinde olmaması halinde üzülerek belirtmek isterim ki bu olaylar yaşanacaktır. Biz her zaman zalim israil’in bu zulmüne karşı koyacağız. Tepkimizi her zaman şiddetle bildireceğiz. Filistinli kardeşlerimizin hakkını tüm dünya kamuoyunun önünde savunacağız. Kudüs sadece Filistin’in konusu değildir, Kudüs tüm Müslümanların konusu ve hassasiyetidir. Birliğimizi ve beraberliğimizi korumadığımız sürece, birlikte hareket etmediğimiz sürece ve zulme karşı durmadığımız sürece israil fütursuzca bu hakaretleri yapacaktır.”

Sakarya

israil askerlerinin Mescid-i Aksa baskını, Sapanca ilçesinde protesto edildi.

Sapanca Kent Meydanı’nında bir araya gelen Sapanca Bilgi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (SABED), Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) ve İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı üyelerinden oluşan grup, sık sık tekbir getirerek, "Katil israil, Filistin`den defol ", "Yaşasın Aksa intifadası", “Yaşasın küresel intifada” sloganları attı.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını okuyan SABED Başkanı Ömer Sevim, her türlü zulmü ve cinayeti kendisine hak gören siyonist katillerin dünyanın gözlerinin önünde pervasızca davranmaya devam ettiklerini söyledi.

Saldırıların sıradan değil, İslam ve Müslüman alemine yapıldığını vurgulayan Sevim, “Bilhassa 2011 yılında başlayan Ortadoğu intifadaları ile değişen konsept ve dengeler ne olursa olsun siyonistlerin tutumları değişmiyor. Filistin toprakları üzerinde adeta ur gibi, etrafına hastalık ve zulüm yayan siyonist israil’in son olarak Mescidi Aksa’ya yapmış olduğu alçakça saldırılar, sıradan değil, İslam’ın ve Müslümanların izzetine yapılmış saldırılardır” şeklinde konuştu.

“Müslümanlar, aziz bildikleri değerleri korumak ve kollamak için yılmadan mücadeleye devam edeceklerdir. Mescid-i Aksa da Müslümanlar için çok önemli ve sembolik değeri olan Harem-i Şerif’tir“ diyen Sevim, Harem-i Şerif’in yıllardır siyonist çetelerin işgali altında olduğunu vurguladı.

Sevim, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sapancalı ve Sakaryalı Müslümanlar olarak bu ilkenin unutulmaması gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu anlamda israil`i şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.  israil ateşle oynuyor. Bunun farkına varmalı, aksi halde kendi tutuşturduğu bu ateşte yanıp kül olacaktır. Aksa’ya sahip çıkma sorumluluğu İslam ümmetinin omuzlarındadır."

Konya

Konya`da, israil askerlerinin Mescid-i Aksa baskını, ellerde Filistin bayrakları ve pankartlarla yürüyerek protesto edildi.

Özgür-Der`in çağrısı üzerine sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, Konya Kent Meydanı`nda toplandı. Aksa`ya Özgürlük Platformu Sözcüsü Ahmet Demirkirişci, burada yaptığı konuşmada, Müslümanlara Kudüs`e sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

israil`in yıllardır sürdürdüğü işgallere yenilerini ekleyerek insanlık suçu işlemeye devam ettiğini belirten Demirkirişci, son dönemde emperyalist ve Siyonist güçlerinisrail`in varlığını ve işgalini meşrulaştırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bu güçlerin, İslami direnişle özdeşleşen Filistin davasını tarihe gömmek ve ümmetin dirilişini engellemek istediğini dile getiren Demirkirişci, şunları kaydetti:

"Dünyanın gözlerinin içine baka baka Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksamıza saldıran işgal rejimi bilsin ki; Mescid-i Aksa bizimdir. Filistinli çocukların kutsallarımıza bizim adımıza sahip çıkmalarını suç olarak gören dünya kamuoyuna sesleniyoruz; israil işgal ettiği Filistin topraklarından derhal çekilsin. Tüm dünya şunu bilsin ki Filistin İslam toprağıdır. Filistin bizim esas davamızdır. Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa, Resulullahın miracına şahit olmuş mekanlardır. Filistin halkına bütün imkanlarımızla yardımcı olmak ve Filistin`i bağımsız kılmak tüm ümmetin görevidir."

Konuşmalar boyunca alandakiler, sık sık tekbir getirdi, sloganlar attı. Ellerinde "Kudüs İslamındır", "Canım, kanım sana feda ey Aksa" yazılı pankartlar taşıyan kalabalık, çeşitli sloganlar atarak Alaaddin Bulvarı`ndan yürüyüşe geçti. Tarihi Alaaddin Tepesi`ni dolaşarak yeniden Konya Kent Meydanı`na kadar yürüyen grup, burada Mescid-i Aksa`nın özgür kalması ve Filistinliler için dua etti.

Protesto eylemi, yapılan duanın ardından olaysız sona erdi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir