• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
Eğil`i Dünyaya Tanıtmalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Prof. Dr. Mehmet Akın, yaptığı açıklamada, Dicle Üniversitesi`nin yaptığı bir araştırmada Diyarbakır`ın ciddi bir tanıtıma ihtiyacı oyduğunu diye getirdi. Prof. Dr. Akın, "Diyarbakır`ın büyük sorunlarından biri de tanıtım eksikliğidir. Diyarbakır`ın hazineler kıymetinde zenginliklerle sahip olduğu fazla bilinmiyor. Çünkü ya hazinelerin üstü tozlanmış, kirletilmiş ya da gizlenmiştir." dedi.

Akın, "Dolayısıyla Diyarbakır`ın tanıtılmasına ve hazinelerin kıymetine ayine darlık yapmamız gerekmektedir. Dicle Üniversitesinde yapılan çalışmada Diyarbakır`ı tanıtmamız gerektiğini ispat etmektedir.

Akın, "Diyarbakır`ı ziyaret etmeden önceki olumsuz bakış açısı ziyaret ettikten sonra yüzde 71`inin olumlu olarak değişmesi ve imkânınız olsa Diyarbakır`a tekrar gelmek ister misiniz sorusuna yüzde 80,2 evet diye cevaplandırması Diyarbakır`ı ne kadar tanıtmamız gerektiğine iyi bir istatistiksel cevap olduğu anlaşılmaktadır." diye konuştu.

Diyarbakır İnanç Turizmin Merkezi Olabilir

Diyarbakır`da dünyanın en büyük surları ve burçları ile 5. Harem i Şerifin(Ulu Cami) bulunduğu il olmasıyla ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Akın, " Ulu Camii, ilk ezanın okunduğu yer, ilk namazın kılındığı yer olmasıyla birlikte Diyarbakır peygamber ve sahabe mezarları açısından çok zengindir. Farklı bilgiler olmakla beraber Diyarbakır`da 8 peygamber mezarı, 32 sahabe mezarı ve Eshab-ı Kehf mağaraları bulunmaktadır. Diğer kutsal dinlerinde hala ibadet edildiği yerlerinin bulunduğu il olmakla bütün bunlar inanç turizmi açısından önemli bir potansiyel oluşturmaktadır." diye konuştu.

Eğil`i Dünyaya Tanıtmalıyız

Diyarbakır`ın inanç turizminin merkezi olabileceğini kaydeden Akın şunları söyledi: "Evet, inanç turizmiyle yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin Diyarbakır`ı tanımasına ve Diyarbakırlıların cömertliğini, misafirperverliğini ve vefakârlığını yakından anlamalarına vesile olacaktır. Bu da ihtiyaç duyduğumuz kardeşliğin pekişmesine ve bölgenin kalkınmasında önemli parametrelerden biri olan ekonomik refahın sağlanmasına sebep olacaktır. Ayrıca, Eğil ilçesi Baraj Gölüyle, Peygamber Kabirleriyle, Asur Kral Mezarlarıyla,
Eğil Kalesiyle, Eğil Mağaralarının açılmasıyla, Deniz sporlarının yapılmasıyla, Dağcılık programlarıyla, Eşsiz doğa güzellikleriyle tarihi ve inanç turizm beldesi olmaya namzet bir belde olduğu değil ülkemize belki Dünya`ya tanıtılması gerekmektedir."

 

M. Salih Keskin - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir