• DOLAR 32.52
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2419.73
  • ...
"Asansör denetimlerinde elektrik mühendisleri de olmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından açılan 2 ayrı davada Danıştay, hem yönetmelik hem de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standardı için iptal kararı verdi. Buna göre asansör denetim şirketlerinin elektrik mühendisi bulundurması zorunlu hale geldi.

EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, Çukurova Bölgesi içinde büyük önem taşıyan kararın uygulanması için Bakanlık ve TSE’ye alınan kararların uygulanması için çağrıda bulundu.

Atar alınan kararlar hakkında ise şunları söyledi: “Danıştay, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ndeki ‘asansör monte eden’ ve ‘yetkili servis’ tanımlarını elektrik/elektronik mühendisi ibaresi içermediği gerekçesiyle iptal etti. Yine EMO tarafından açılan diğer bir dava sonucunda da Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) ‘Yetkili Servisler-Asansörler, Yürüyen Merdivenler ve Yürüyen Yolcu Bantları için Kuralların’ (TS 12255 standardı) ‘Yetkili Servis’ başlıklı maddesi ile ‘Çalışanların özellikleri ile ilgili kuralları’ belirleyen maddesi Danıştay tarafından aynı gerekçe ile iptal edildi”

Danıştay'ın, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ndeki “asansör monte eden” ve “yetkili servis” tanımlarını, “elektrik-elektronik mühendisi” ibaresi içermediği gerekçesiyle iptal ettiğini hatırlatan Atar,  Bu yargı kararlarıyla asansör yetkili servislerinde, işletme ve bakım işlerinden sorumlu elektrik ve/veya elektronik mühendisi bulundurulması zorunluluğunun saptandığını işaret etti.

Atar şöyle devam etti: “Bu zorunluluk EMO tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TSE`ye 31 Ekim 2014 tarihinde gönderilen yazı ile hatırlatılarak, gerekli düzenlemelerin yapılması istendi. Konunun muhatabı olan TSE ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, can ve mal güvenliği sağlanması temelinde kamu yararı açısından derhal yeni düzenleme yaparak asansör firmalarında EMO tarafından yetkilendirilmiş elektrik ve/veya elektronik mühendisi istihdam edilmesini sağlamalıdır” (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir