• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

BURSA – BTSO tarafından bu yıl 41’incisi düzenlenen ‘Ekonomiye Değer Katanlar-2014’ isimli programda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bursa hareketliyse, Türkiye hareketlidir; Bursa büyürse Türkiye büyür” dedi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından bu yıl 41’incisi düzenlenen ‘Ekonomiye Değer Katanlar – 2014’ ödülleri sahiplerini buldu.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Bülent Arınç ve bakanlar ile 18 büyükşehir belediye başkanı, sivil toplum kuruluşları ve Bursa iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.  8 farklı kategoride 74 ödülün dağıtıldığı törende, gelir ve kurumlar vergisi sıralamasında ilk 10 sırada yer alan kişi ve kurumlarla en fazla ihracat yapan 10 firma ve en başarılı KOBİ’ler kürsüye çıktı. Bu yılki törende “Sektör Birincileri”, “Dönüşümün Liderleri” ve “Bursa’nın Mucidi” kategorilerinde de ilk kez ödül dağıtıldı. BTSO’nun Bursa’da ilk kez gerçekleştirdiği  ‘İnovasyon Ligi Araştırması” sonuçlarına göre  “İnovasyon” kategorisindeki ödüller de sahiplerini buldu.   

Buna göre ‘Gelir Vergisi’ dalında Muharrem Yılmaz, ‘Kurumlar Vergisi’ ile ‘İnovasyon’ kategorilerinde Tofaş, ‘İhracat’ta ise Oyak Renault zirvede yer aldı. ‘Dönüşümün Liderleri’ Durmazlar AŞ ile Coşkunöz Holding olurken, ‘Bursa’nın Mucidi’ ise Evren Yurttaş seçildi. Ödül töreninde ‘En Başarılı KOBİ’ler’ kategorisinde 12 firma ile ‘Sektör Birincileri’ dalında 20 firma kürsüye çıktı. 

“Yapısal dönüşüm sanki Bursa için yazılmış”

Programda bir konuşma gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bursa’nın insani, tarihi ve doğal zenginlikleriyle önemli bir merkez olduğunu ifade etti.

“Bursa büyürse, Türkiye büyür” ilkesini tüm şehirlerin benimsemesi gerektiğini dile getiren Davutoğlu, hızlı tren ve otoyol projeleriyle kentin İstanbul ve Ankara’yla adeta bütünleşeceğini vurguladı. Kentin ihracat rakamlarıyla ikinci sırada bulunduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, ekonomide yapısal dönüşüm programının sanki Bursa için yazıldığını ifade ederek, “Bursa, ekonominin aynasıdır. Türkiye cari açığı kapatıyorsa herkes Bursa’ya teşekkür etmelidir. Bursa dinamikse Türkiye dinamiktir; Bursa hareketliyse, Türkiye hareketlidir; Bursa büyürse Türkiye büyür” dedi.  

“Ek teşvikler vermeye hazırız”

Türkiye’de bulunan 165 Ar-Ge merkezinden 23’ünün Bursa’da olduğuna işaret eden Başbakan Davutoğlu daha sonra, “Bu merkezlerin 19’u ise otomotiv sektöründedir. Artık atıl kapasite ve belli sektörlerle büyüme limitlerini doldurduk. Bizi farklılaştıracak tek unsur Ar-ge’dir. Otomotivdeki hamle tüm sektörlere yayılmalı. Sanayiciye ek teşvikler vermeye hazırız. Yeterki herkes Ar-ge ve inovasyona yatırım yapsın” ifadelerini kullandı.  

“Bursa, Türkiye’nin yüz akıdır”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, BTSO’nun ödül töreniyle kentin tüm dinamikleri ile 18 büyükşehrin belediye başkanı ve 20’yi aşkın milletvekilini buluşturmayı başardığını ifade etti. Bursa’nın Türkiye’nin yüz akı olduğunu belirten Arınç, “Bursa, üretimde, sanayide, ihracatta, her alanda yarışmaktadır. Uzay, havacılık ve savunma gibi yeni alanlarda da BTSO’nun çok önemli çalışmaları bulunmaktadır. Ekonomideki yapısal dönüşüm programlarında Bursa örnek olacaktır” ifadelerine yer verdi.

 “Ekonomik veriler cesaret veriyor”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, sanayi, üretim ve ihracat kenti Bursa’nın küresel ekonomilerin zor dönemden geçtiği bir süreçte, Türkiye, AB ve dünya ortalamasından daha iyi bir performans sergilediğini ifade etti.

2013 yılı sonunda Türkiye’deki işsizlik oranının yüzde 9,7’ye tırmandığını buna karşın Bursa’daki işsizlik oranının yüzde 6,6’ya gerilediğine işaret eden Burkay, “Otomotiv, tekstil ve gıda başta olmak üzere birçok sektörümüzde ihraç ettiğimiz ürünlerimizin kilogram birim fiyatı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bütün bunlar katma değerli üretim açısından bizlere cesaret vermektedir” dedi.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. 8 kategoride 74 ödül sahiplerini buldu. (Zeki Aras –İLKHA)