• DOLAR 32.59
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2507.365
  • ...
Soma Yırca`da Zeytin Ağacı Gerginliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Manisa`nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi`nde, Kolin Grubu, dün saat 20.00 sıralarında, santralin yapılacağı Yırca Mahallesi`ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ile birlikte iş makinelerini gönderdi.

KÖYLÜLER İLE GÜVENLİK GÜÇLERİ ARASINDA ARBEDE
Termik santralin yapılması planlanan bölgeye firma tarafından gönderilen kepçelerin girmesinin ardından, bölgede ağaçların kesilmemesi amacıyla nöbet tutan köylüler ile özel güvenlik güçleri arasında tartışma çıktı. Tartışma daha sonra arbedeye dönüşürken, taraflar birbirlerini taşladı. Sahada bulunan çok sayıdaki zeytin ağacının parçalandığı gözlendi.

1 KİŞİ YARALANDI

Özel güvenlik görevlilerinin arbede sırasında kullandığı ileri sürülen gaz fişeğinin kapsülünün isabet etmesi sonucu mahallelilerden Emin Özkılınç, başından yaralandı. Özkılınç, Beşyol Devlet Hastanesi`nde ayakta tedavi edildi. Arbede sırasında bekçi kulübesi ile alanda bulunan bir aracın camları da kırıldı. Mahalle sakinlerinin alana girmelerine izin verilmezken, olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi. Olaylar saat 03.00`e kadar sürdü.

 "6 BİN AĞAÇ KESİLDİ"
3 saat sonra da dozerlerle termik santralin yapılacağı alana girilip, aralarında hasat edilmemiş asırlık olanların da bulunduğu zeytin ağaçları kökünden söküldü. Takviye olarak jiletli tellerle çevrilen alanda termik santrali inşa edecek şirketin özel güvenlik görevlileri etten duvar örerek nöbet tutan mahalle sakinlerinin alana girişini engelledi. Ağaçlar kesildikten sonra olay yerine giden jandarma ekiplerine, köylüler tepki gösterdi. Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın "Kesilecek ağaç kalmadı, 6 bin zeytin ağacı kesildi gitti" dedi.

 KÖYLÜLER YOLU KAPATTI

Mahalle sakinleri ve çevreciler, santral yapılması düşünülen bölgeye giden yolu sabah trafiğe kapattı. Jandarma yolu açmaları için köylüleri uyardı. Ancak köylüler, jandarmayı dinlemedi. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da köylüleri ikna etmek için olay yerine geldi. Köylüler Kaymakam Atçı`ya, "Bu devlet bu sabah neredeydi? Burada devlet yoktu. Santrali yapacak şirket, jandarmalara rağmen ağaçları kesti. Burada dedelerimizden kalan asırlık ağaçlar vardı. Bu ağaçların hepsi katledildi. Bir zeytin ağacı 20 yılda yetişiyor. Biz şimdi ne yapacağız?" dedi.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram, saat 17.45`de bölgeyle ilgili termik santrale yaptıkları itirazı değerlendiren Danıştay 6`ncı Dairesi`nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Avukat Bayram, UYAP üzerinden kararı gördüğünü duyurdu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir