• DOLAR 32.387
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2326.519
  • ...
Kudüs`teki öfke sokaklara taştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KUDÜS/RAMALLAH: Doğu Kudüs’teki Şufat Mülteci Kampı`nda israil askerleri ile Filistinliler arasında Çarşamba günü başlayan çatışmalar üç günden beri sürüyor.

israillilerin üzerine aracını sürdüğü iddiasıyla polis tarafından Çarşamba günü vurularak öldürülen Filistinli İbrahim el-Akali’nin evinin çevresinde toplanan Filistinlilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 20 Filistinli yaralandı.

Cuma namazının ardından Doğu Kudüs’teki Şufat Mülteci Kampı`nda toplanan Filisinli gençlere, İsrail askerleri plastik mermi, ses ve gaz bombaları ile müdahale etti.

Kamptaki Filistinliler ise lastik yakarak israil askerlerine taş, havai fişek ve molotof kokteyli ile karşılık verdi.

Kampın girişinde barikat kuran Filistinliler, tekbirler getirerek "İntifada" sloganları attı.

Olay yerinde açıklamada bulunan Filistin Kızılayı yetkilileri, bugünkü çatışmalarda 20 Filistinlinin yaralandığını söyledi.

Hamas, dün yaptığı yazılı açıklamada, "Filistin halkına Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu için cuma namazının ardından başlayacak öfke gösterilerine katılmaları" çağrısında bulunmuştu.

35 yaş altına izin verilmedi

Öte yandan israil 35 yaş altı erkeklerin Mescid-i Aksa’ya Cuma namazı için girişine izin vermedi. Aksa`ya namaza gelen kadınlar israil aleyhinde slogan atarak yasağı protesto etti.

Aksa`da ayrıca, Kudüs`te çıkan olaylarda öldürülen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Aksa`ya yaş sınırlaması nedeniyle giremeyen Müslümanlar ise eski şehir ve çevresindeki sur içinde Aksa`ya giden sokaklarda namazlarını kıldı.

israil`de Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu`s Sahra Camisi`nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa külliyesinin altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yahudi yerleşimciler ve israilli yetkililer, zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa`da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Filistinli göstericilere gazla müdahale

Batı Şeria`nın çeşitli kentlerinde düzenlenen Mescid-i Aksa`ya destek gösterilerine israil askerleri müdahale etti. Olaylarda onlarca kişinin gazdan etkilendiği, bazılarının da yaralandığı belirtildi.

Hamas hareketinin çağrısı üzerine, İsrail`in Kudüs ve Mescid-i Aksa`ya yönelik ihlalllerini protesto etmek için Batı Şeria`nın çeşitli kentlerinde cuma namazından sonra gösteriler düzenlendi.

Ramallah`la Kudüs arasında bulunan Kalendiye askeri kontrol noktasında, israil askerleri Filistinli göstericilere müdahale etti. Gözyaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermilerin de kullanıldığı müdahale sırasında, plastik mermilerin isabet ettiği 15 kişi yaralandı, onlarca kişi de atılan gazdan etkilendi. Filistinli göstericiler de, İsrail askerlerine taş ve molotof kokteyli atarak karşılık verdi.

Beytüllahim ile El Halil`in kuzey girişinde düzenlenen gösterilere israil askerleri gözyaşartıcı gazın yanı sıra plastik ve gerçek mermilerle müdahale etti. Olaylarda onlarca kişi atılan gazdan etkilendi.

Nablus ve El Halil`deki yürüyüşlere müdahale

Öte yandan Filistin emniyet güçleri, israil`in Mescid-i Aksa`ya yönelik ihlallerini protesto etmek için Nablus ve El Halil kentlerinde düzenlenen yürüyüşlere müdahale etti.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Filistin emniyet güçleri, Hamas`ın Nablus kentinde düzenlediği yürüyüşe göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Gösteriye katılanları coplayan polis, yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı. Filistin polisi, El-Halil kentinde de israil polisinin bulunduğu noktaya doğru düzenlenen yürüyüşe engel oldu.

Hamas, dün yaptığı yazılı açıklamada, " Filistin halkınıKudüs ve Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu için cuma namazının ardından başlayacak öfke gösterilerine katılmaları" çağrısında bulunmuştu.

Çarşamba günü de yaklaşık 100 Yahudinin Mescid-i Aksa`nın avlusuna girişine izin verilmesinin ardından Aksa ve çevresinde çıkan çatışmalarda 27 kişi yaralanmıştı. Olayda İsrail askerlerinin, 1967`den beri ilk kez Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar ilerleyerek, Kıble Mescidi`nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girmişti.

Bu olayların ardından Çarşamba günü Doğu Kudüs`te aracını israilli yayaların üzerine sürerek, 14 kişinin yaralanmasına neden olduğu iddia edilen Filistinli İbrahim el-Akkari, israil polisi tarafından vurularak şehid olmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir