• DOLAR 32.602
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2495.037
  • ...
Mardin Ovası'nın ilk mısır hasadı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mezopotamya bölgesinin en verimli toprağına sahip olan Mardin Ovası’nda ana mahsul mercimekten sonra toprakta hiçbir işlem yapmayıp anızlı 500 dekar tarlasına mısır mahsulü eken Kızıltepe ilçesi Çağıl (Meşkoka İsmaila) Mahallesi çiftçilerinden ve aynı zamanda ziraat mühendisi olan Halil Karahan’ın bugün hasadı yapılan mahsulünün rekor düzeyde olduğu gözlendi.

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürü Nevaf Kalkan, bazı kurum ve daire müdürleri, bir ilk olma hasebiyle hasadı yapılan ürünü görmek için tarlada incelemelerde bulundular. Kaymakam Ermiş, bizzat biçeri sürerek bir süreliğine yeni mısır mahsulünü biçti.

Hasadı yapılan mısır tarlasında açıklamada bulunan Kaymakam Ermiş, “Bugün Tarım Müdürlüğü yetkileri ve daire müdürümüzle beraber Çağıl köyüne geldik. Bugünün özelliği ise ilk mısırın hasadı gerçekleşti. Kızıltepe toprakları bereketli, burada ikinci ürün mercimeğin ardından mısır ekilmişti. Bugün de hasadına başlandı. Bu mahsulün özelliği anız yakılmaksızın mercimekten sonra tarlanın çizilmesi suretiyle mısır ekildi. Verimin de gayet iyi olduğunu söylediler. İlçemiz için ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun.”temennisinde bulundu.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan ise, “Kızıltepe’de şuan 450 bin dekar mısır mahsulünün ekildiğini tahmin ediyoruz. Kızıltepe’de bu sene mısırın durumu fena değil. Şuan ise Çağıl köyünde anız yerine ekilen mısır hasadı için toplanmış bulunmaktayız. Bu mısırın özelliği mercimek yerine anıza ekim mevzerleriyle toprak işlemesi yapılmaksızın direk ekilen mısır mahsulü olmasıdır. Dolayısıyla Kızıltepe Çağıl köyünde ilk hasadı yapılan mısır mahsulüdür. Sonuçlar gösteriyor ki anıza ekilen mısır, hem masrafların önüne geçiyor. Hem de anız yakılması söz konusu olmuyor. Şu anki verilere göre, dekar başına bin 250-300 kilogram vereceğini tahmin ediyoruz. Tüm çiftçilerimize anıza ekimi tavsiye ediyoruz. Anıza ekim hem zaman aşımı açısından hem de maddi olarak çiftçilerimizin yararınadır.” ifadelerini kullandı.

Tarla sahibi Şerif Karahan da, “ Yeğenim Halil Karahan ziraat mühendisidir. 500 dekar tarlayı sürmeden sadece mebzerle mısırı ektik. Bu sene daha kimse böyle ekim yapmamış. Bölgemizde bir ilktir. Mahsulü damlama ile sulamasını yapıyorduk.  Bu hem daha tasarruflu hem de kalitelidir. Allah’a şükür verimi de çok yüksek.  Tabi bunu diğer çiftçilerde tavsiye ediyorum. Tabi her mebzerle olmuyor. Bu ekimin özel mebzeri var eğer çiftçiler özel mebzerle ekimini yaparsa herkese tavsiye ediyorum.”diye belirtti. (Mehmet Aslan-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir