• DOLAR 32.328
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2300.783
  • ...
Güvenç, Suriyeli kanaat önderleriyle bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Suriye, Irak ve Kobani’den gelenler için kanaat önderleri ile Cumhuriyet Sosyal Tesislerinde bir araya geldi. Suriyeli âlim Şeyh Zekeriya, PYD lideri Salih Müslim’in abisi Profesör Mustafa Müslim, Irak Kürdistan'ından İhsan Doski, Telebyat'tan Ekrem Dede ve birçok kanaat önderi katıldı.

Celalettin Güvenç kanaat önderleriyle yaptığı toplantıda, süreç içerisinde yapılanlar ve geleceğe yönelik yapılacak yardımlar ile çalışmaların planlamasını görüştü.

Bugüne kadar yapılan yardımlar ve çalışmalar hakkında konuşan Güvenç, “Bugüne kadar iki milyona yakın Suriyeli kardeşimiz ülkemize geldi. Kardeşimiz olarak gördük, aynı sıcak ilgiyi gösterdik, ekmeğimizi ve suyumuzu paylaştık. Hamdolsun ki bu samimiyetimizi bölge halkları da görmektedir. Kendi vatandaşımız bunu bilmekte her türlü provokasyona karşı yanımızda durmaktadır. Bizim için dua edip bizlerle beraber çalışmaktadır. Bu toplantı birlik beraberliğimizin çok önemli bir göstergesidir. Şeyh Zekeriya, Molla Prof.Mustafa Müslim, Irak Kürdistan'nından İhsan Doski ile Kûrdiya İslami Parti temsilcisi, Telebyat'tan Ekrem Dede ve bütün kanaat önderleri burada, Suriye'den, Irak'tan hepimiz biriz ve beraberiz.” dedi.

"Büyükşehir Belediyesi olarak Kobanili misafirlere 3 milyon TL harcadık"

Bugüne kadar toplam 4 milyar doların üzerinde para harcadığını belirten Güvenç, Büyükşehir Belediyesi olarak 19 Eylül’den itibaren Kobani’den gelen misafirler için yaptıkları harcamanın 3 milyon TL’yi geçtiğini ifade etti.

Güvenç, “Kobani’de IŞİD bölgeye geldikten sonra, geçen yıl temmuz ayından bu yana tam 800 insani yardım TIR’ı gönderdik. Kobani’de yaşanan olaylardan dolayı yaralananları Şanlıurfa Hastanelerinde tedavi ettik. 19 Eylül'den itibaren Kobani’de yaşanan olaylardan dolayı 100 insani yardım TIR’ını bu bölgeye yolladık. 19 Eylül'den itibaren de Büyükşehir Belediyesi'nin harcadığı para toplam 3 milyon TL'yi geçti.” şeklinde konuştu.

Kobani’den gelen Salih Müslim’in abisi Profesör Mustafa Müslim ise Suriye’de yaşanan olaylardan sonra Türkiye’ye 400 bin Kobanilinin geldiğini belirterek “Müslümanlar arasında tamamen bir sınır istemiyoruz. Ticaretin ve alışverişin sınırsız yapılması anlamında birlik ve beraberlik içinde bir sınır istiyoruz.”dedi.

Irak Kürdistan’dan yayın yapan Kanal Speda ve İslam Birliği Cemiyeti Temsilcisi İhsan Duski ise, Suruç’ta bulunan Kobanililere 3 TIR insani yardımı getirdiklerini belirterek Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla dağıtılacağını söyledi.

İhsan Duski, Suriye’den Türkiye’ye geçenler olduğu gibi Irak Kürdistan’ına da gelenlerin olduğunu ve sayının 1 milyonu aştığını söyledi. Duski, “İslami hayır kuruluşları olarak, hiçbir mazlum kardeşimize renk, dil, din ayrımı yapmadan sadece bir insani bakış açısıyla baktık ve o şekilde muamele ediyoruz.” diyerek şuana kadar farklı yerlerde 20 TIR yardımda bulunduklarını belirtti.

Öte yandan düzenlenen toplantıya yerlli ve yabancı birçok gazeteci ve yazar da katıldı. Toplantıya; Yazar Hamir Derman, Suriyeli Gazeteci Bessam Al Balabl, Suriyeli Gazeteci Halaf Elcuri, Suriyeli Gazeteli İbrahim Elvaş, Yazar Abdulkadir İkbal, Yazar Müsbah Hicri, Yazar Mehmet Kurtoğlu, Arapder Başkanı Şükrü Kırboğa, Şanlıurfa Gazeteciler Biriliği Veysel Polat katıldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir