• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...

Türkiye`nin 2012-2014 yıllarında izleyeceği yol haritasını gösteren Orta Vadeli Program (OVP) dün açıklandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in açıkladığı programa göre Türkiye bu yılı yüzde 7,5 büyümeyle kapatırken küresel krizin etkisiyle gelecek yıl büyüme yüzde 4`te kalacak. Babacan ekonomideki yavaşlamayı, ìVitesi 5`ten 4`e çektik” diye açıkladı.

Kişi başı gelir 11 bin $

Enflasyon yılın sonunda yüzde 7.8 olacak, 2012`de ise yüzde 5.2`ye gerileyecek. Milli gelir bu yıl sonunda 1,3 trilyon liraya, gelecek yıl da 1,4 trilyon liraya çıkacak. Kişi başına gelir 10 bin 363 dolardan 10 bin 973 dolara yükselecek. Mali disiplinden taviz vermeyeceklerini de belirten Babacan, vatandaşa da “ayağınızı yorganınıza göre uzatın” dedi. Babacan, “İsraftan kaçındığımız sürece Türkiye için korkulacak bir şey yok” yorumunu yaptı.

Söz vermiştik

Babacan, hükümetin emekliye adil ve kademeli bir intibak uygulamasına geçileceği konusunda söz verdiğini hatırlatırken, açıkladıkları yeni makro hedef rakamlarının içerisinde intibakın belli ölçülerde olduğunu söyledi. Babacan bu sözleriyle, önümüzdeki yıl düşük aylıklı emeklilere yüksek, yüksek aylıklılara düşük oranlı zam yapılacağı mesajını verdi.

KIDEM TAZMİNATI MUTABAKATLA OLUR

Babacan, bir soru üzerine kıdem tazminatının hükümet programında sosyal taraflarla istişare edilerek karar verileceği şeklinde yer aldığını vurguladı. Babacan, "Amaç bir yandan çalışanlarımızın haklarını güvence altına alırken, diğer yandan da işveren üzerindeki yükü hafifletmek. Haklarda geri gidişten bahsetmiyoruz. Hakları güvence altına almaktan bahsediyoruz. Bizim bu konudaki hazırlıklarımız sosyal tarafların da destekleyeceği ve benimseyeceği niteliktedir" dedi.