• DOLAR 32.518
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2487.99
  • ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bazı üye ülkelerin lokal siyasi hesaplarla Türkiye`nin AB`ye tam üyelik konusunda şerhler koyduğunu kaydederek, her iki tarafın lehine olan enerji faslın açılması talebinde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Dostları Grubu tarafından düzenlenen ``Türkiye, büyüyen bir ekonomi için enerji, fırsatlar ve zorluklar`` konulu konferansa katıldı.

Açılış konuşmasını yapan AP Türkiye Dostları Grubu Başkanı Alojz Peterle, Avrupa`nın Türkiye`yi sadece enerji koridoru olarak görmediğini, enerji alanında yatırımlar noktasında önemli bir partner olarak algıladığı üzerinde durdu. Daha sonra söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyanın en fazla enerjiye ihtiyacı olan bölgesinin Avrupa olduğuna dikkat çekerek, Türkiye`nin enerji kaynaklarıyla tüketici kitleler arasında doğal bir köprü olduğunu anlattı. Türkiye`deki dinamik yapıdan da söz eden Yıldız, bunun AB`ye katkısının büyük olduğunu anlattı.

Enerji ihtiyacının had safhada bulunan Avrupa`nın, `doğal köprü` Türkiye`nin üyelik sürecinde enerji faslının lokal düşünen üye ülkelerce engellenmesinin birliğin genel menfaatleriyle çeliştiğini aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ``Enerji faslının açılması herkesin yararına olacaktır.`` sözlerine yer verdi.

Türkiye`nin nükleer enerji konusundaki çalışmalarından da söz eden Yıldız, Güney Kıbrıs Rum kesiminin sondaj çalışmalarını ise `çözümü baltalayıcı` ve `provokatif` olarak değerlendirdi.

Taner Yıldız`dan sonra söz alan Avrupa Komisyonu`nun enerjiden sorumlu Komiserin Kabine Şefi Michael Köhler ise Bakan Yıldız`ın söylediklerine yüzde 98 katıldığını ifade ederek, Komisyon olarak enerji faslın biran önce açılması gerektiğine inandıklarını aktardı.

Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Savaş Genç ise konferansta Türkiye`nin komşularıyla `sıfır sorunlu` dış politikasında enerjinin önemini anlatan bir sunum yaptı.