• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Halkın organ ve doku bağışına teşvik edilmesi gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, “Organ yetmezliklerinin önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini koruduğu belirtilerek, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması gerektiği vurgulandı.

“Organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması öncelikli hedeflerimizdendir”

Ülkemizde organ bağışı ve nakil  sayılarının yetersiz olduğunu belirtilen açıklamada,“Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması öncelikli hedeflerimizdendir. Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, deri, kemik ve ince barsak, en çok nakledilen organ ve dokulardır. 18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkes, Sağlık Müdürlükleri veya hastanelere başvurarak, doku ve organ bağışında bulunabilir.”ifadelerine yer verildi.

“Halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gerekir”

Açıklamanın devamında, yasal desteğe sahip olmasına rağmen, organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli hususun, organ ve doku bağışının temini olduğu belirtilerek, “Bağışların artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışına teşvik edilmesi gereklidir. Bu konuda bütün eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir.” denildi.   (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir