• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
İstanbul`da `Evrensel Aşure Matem Merasimi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Hazreti Muhamamed`in torunu Hz. Hüseyin`in Kerbela`da şehit edilişinin 1375. yılında, Halkalı`daki Aşura Meydanı`nda tören düzenlendi.

Caferi İnancını Tanıtma Derneği (Caferi-Der) tarafından düzenlenen tören, Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törene katılmak üzere Halkalı`ya gelenlerin "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb", "Ya Resullah" yazılı pankartlar açtığı görüldü. Katılımcılar, mahalle, dernek ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan grupların okuduğu mersiye ve dualara eşlik etti.

Yeşil, kırmızı ve siyah bayrakların taşındığı törende, ellerini göğüslerine vuran katılımcıların, gözyaşı döktüğü görüldü.

"Kur`an ve ehlibeyit doğru anlaşılmıyor"

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, törende yaptığı konuşmada, tüm ehlibeyit sevdalılarını selamladığını dile getirerek, Kur`an-ı Kerim`e ve ehlibeyite birlikte sarılmak gerektiğini söyledi.

Hazreti Muhammed`in bu iki emanetine birden sarılmanın sapkınlığın önüne geçeceğini belirten Özgündüz, "Ne Kur`an`sız ehlibeyit anlaşılır ne de ehlibeyitsiz Kur`an doğru anlaşılır. İslamın sıkıntısı da tam da bu noktadadır. Yani kimi ehlibeyiti öne çıkardı Kur`an`ı ihmal etti, kimi ehlibeyiti unutturma gayretine girdi. Bu yüzdendir ki ümmet Kur`an ve ehlibeyiti doğru anlayamadı ve dolayısıyla ümmeti Muhammed İslam`ı doğru anlayamadı. Acı gerçek bu" diye konuştu.

Peygamberin mahşerde, ümmetinin bu emanetlerine uyup uymadığını soracağını anlatan Özgündüz, bundan her Müslümanın sorumlu olacağını dile getirdi.

Özgündüz, Caferi toplumunun bazı kesimler tarafından yanlış tanıtıldığını ileri sürerek, "Biz taşa tapanlar değiliz. Biz Allah`tan başka kimseye tapmıyoruz. Allah`tan başka ilah yoktur diyenlerdeniz. Şiddetin her türlüsüne karşı çıkanlardanız. Adam öldürmek için mazeret uydurmakta ne var ki. Ama İslam dini kimseye bu hakkı tanımamıştır. Çocuk öldürmek hiçbir dinde yoktur. Çocuk kafası kesenlerle değil mezhepdaş, dindaş olmak, onlarla töredaş ve küredaş olmaktan hicap ve utanç duyuyorum. Muhtaç olduğumuz en önemli şey birliktir" değerlendirmesini yaptı.

Kızılay çadırında kan bağışı

Törenden sonra Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu`nun hazırladığı "Aşık Şehitlerin Toprağa Düştüğü Yer" oyunu sahnelendi.

Bu arada, siyah renkli kıyafetler giydikleri gözlenen genç ve çocuklar, tören boyunca ellerini göğüslerine ve başlarına vurdu. Törende bazı kişilerin baygınlık geçirdiği görüldü.

Törenin bitmesinin ardından katılımcılar alana kurulan Kızılay çadırında kan verdi.

AA

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir