• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Diyarbakır`daki olaylar yüzünden esnaf iflasın eşiğinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Kobani bahanesiyle HDP/PKK yandaşları tarafından 6 Ekim’de başlayan ve günlerce süren sokak eylemlerinde en büyük zararı esnaf gördü.  IŞİD’in Kobani’ye girmesini bahane eden göstericiler, Diyarbakır sokaklarını savaş alanına çevirdi. Olaylarda İslami kimliğe sahip esnafın işyerleri özellikle hedef seçilerek kundaklanırken günler süren eylemler sırasında yağma ve kundaklama korkusuyla kepenklerini kapatmak zorunda kalan yüzlerce esnaf da iflasın eşiğine geldi. Diyarbakır’ın birçok ilçesinde dükkânlara asılan satılık ve kiralık ilanları ise bu zor durumu gözler önüne serdi.

HDP/PKK yandaşlarının ardı arkası kesilmeyen olaylarından dolayı, kepenkleri kapatmak zorunda kalan esnaf yaşadıkları zor durumu İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattı.

Esnaf yağma ve kundaklanma korkusuyla dükkan açamaz hale geldi

İşyerini açamadığı için dükkan kirasını ödeyemez duruma geldiğini belirten esnaf S.B, “Kobani bahanesiyle yapılan eylemler 3 gün boyunca durmadı. Benim dükkânım 3 gün üst üste kapalı kaldı. Bunun faturası ise ben kiracı olduğum için bana 400 TL oldu. Benim çektiğimin aynısını hatta daha fazlasını diğer esnaf da çekiyor. Ancak, insanlar korktuklarından bunu dile getirmiyor.”dedi.

“Savunduğunuz dava eğer buysa, bu benim davam değil!”

Olaylar sırasında işyerlerinin yağmalanıp kundaklanmasına tepki gösteren S.B, “Onların davası nedir? bilmem. Ama yaptıklarına baktığımda, sabrım taştı ve dedim ki, ‘Arkadaş eğer savunduğunuz dava buysa, bu benim davam değil! Benim davam, ekmeğimdir.’ Bu yüzden ekmeğimi kazanmak zorundayım. Ekmeğimi kazanmam için, dükkânımı açmam gerekiyor. Eğer işyerimi açmazsam dükkân ve ev kiramı kim ödeyecek?” şeklinde konuştu.

Dükkânın sahibini ‘HÜDA PAR’cıymış’diyerek hedef gösterdiler

PKK yandaşlarının kendisi için “HÜDA PAR’cıymış” şeklinde propaganda yaptığını belirten S.B, “Bu dükkânın sahibi HÜDA PAR’cıymış, diye beni hedef göstermeye çalıştılar. Ben Müslümanım, sadece dinimiz olan İslam’ın bize farz kıldığı şeyleri yapıyorum.”dedi.

“Eğer PKK, gerçekten Kürt davasının savunucusu olsaydı, benim gibi Kürt insanların ekmeğiyle oynamazdı”

Artık kirasını ödeyemez hale geldiğini, bu yüzden de işyerini kapatmak zorunda kaldığını ifade eden S.B, “Bir işyerini kapatmak kolaydır ancak açmak kolay değildir. Kapatırken bile birçok borcun altında kaldım. Bu darbeyi de Kürt davasını savunduğunu iddia edenlerden yedim. Ben Kürdüm, anam da babam da Kürt’tür. Eğer PKK, gerçekten Kürt davasının savunucusu olsaydı, benim gibi Kürt insanların ekmeğiyle oynamazdı. Allah’tan başka sığınacak bir kimsemiz gerçekten de yok. Bu yüzden Allah’a tevekkül ettim.” şeklinde konuştu.

“Bu olaylar bizi perişan etti”

Saldırılar nedeniyle büyük zarar gördüğünü ifade eden kuruyemişçi A.K, “Bu olaylar bizi perişan etti. Satışlarımız baya bir düştü.  10 yıldır kuruyemiş, baharat ve şekerleme işi yapıyorum. Biz, sabah 10.00’da açıyorduk, gece 24.00’de kapatıyorduk. Ancak şimdi akşam oldu mu, korkudan kapatıyoruz.” dedi.

“Olaylardan sonra satışlarımız düştü”

A.K, “Bu çevreler, ‘Bu inançlı insanlara gitmeyin’ şeklinde propaganda yapıyorlar.  Artık tehdit mi etmişler, tam olarak biz de bilmiyoruz. Bu olaylardan sonra satışlarımız düştü. Aylık 700 TL kira 300 TL de BAĞKUR veriyoruz. Bu elektrik ve su faturasını ödeyemedim. Böyle giderse,  kapatmak zorunda kalacağız. Bunun sebebi, HDP-PKK ve başlattıkları olaylardır. Eğer bu saldırıları, sırf Müslümanız diye yapıyorlarsa bilsinler ki, vallahi ne kadar saldırsalar da bu davadan vazgeçmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Bayramdan sonra kirayı bile çıkaramadım”

Beyaz eşya tamircisi A.T. olaylar sonrası iflasın eşiğine geldiğini ifade etti. Klima, fırın, çamaşır makinesi ve benzeri makineleri tamir ederek geçimini temin ettiğini belirten A.T, “3 senedir bu işi yapıyorum. Benim işlerim normalde iyidir. Ancak, Diyarbakır’da HDP-PKK provokasyonları yaşandığı için işlerim kötüye gitmeye başladı. Bu yüzden kapatmayı düşünüyorum. Onların eylemleri yüzünden, iş yapamıyoruz. Bayramdan sonra kirayı bile çıkaramadım.”dedi.

“IŞİD bahane”

A.T,  “Her yerde olay biter ama bizim mahallede olaylar bitmez. IŞİD’den önce de olaylar vardı. Bu caddenin hemen başında, polis karakolu var ama hiçbir şekilde olaylara müdahale etmiyorlar. Bu cadde olayların merkezi haline gelmiş. Hiçbir şekilde insanları rahat bırakmıyorlar.” diyerek tepki gösterdi.

“Kobani olaylarından sonra işlerimiz durdu”

A.T, “Buradaki esnaf uzun süredir dükkân açamıyor. Her işyeri açan esnaf tekrar kaçıyor. Haftada 3 gün mutlaka olay oluyor. Üstelik akşama doğru işin en çok olduğu saatte olaylar çıkıyor. Esnaf geç saatlere kadar dükkânlarını açık bırakamıyor. Biz burada hiç kâr etmiyoruz artık. Sürekli zarar ediyoruz.  Kobani olaylarından önce işlerimiz iyi gidiyordu ama şimdi durdu. Onların fikrinden olmayan esnafı rahatsız ediyorlar. Esnaf da onların yüzünden iflas etti.”ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir