• DOLAR 32.568
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2432.026
  • ...
Ermenek`teki maden kazasında ön rapor açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı`ndan yapılan açıklamada, "Düzenlenen ön raporda kazanın eski imalat bölgesine yıllar içerisinde birikmiş olan suyun zaman içinde basınç eşik değerini aşarak, zayıflayan topuktan çalışma alanlarında aniden su baskınına neden olmasından kaynaklı olduğu belirtilmiştir" denildi.

Başsavcılık kazayla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında sorumlu olabilecek yetkililer hakkında adli kontrol kararı almıştı. Soruşturmada kazadan sağ kurtulan işçilerin ifadelerine de başvurulmuştu.

Soruşturmada şu ana kadar hiçbir şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmedi.

Arama-kurtarma çalışmalarında 7. gün

Ermenek’teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için yürütülen çalışmalarda yedinci güne girildi. Maden ocağında yaşanan su baskınının ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, madenin içindeki suların büyük bölümü tahliye edildi. Tahliye için kullanılan hortumlar ocak dışına çıkarıldı. Ocak dibindeki sulu çamurun boşaltılması için ise çamur pompaları kullanılmaya başlandı.

Bölgede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ile birlikte madendeki son durumla ilgili basın açıklaması yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Geldiğimiz noktada mesafe kat ettiğimiz yerler, mesafe kat edemediğimiz yerler var. Bizim desandre ve nefeslik dediğimiz iki girişteki çalışmalarımız yürüyor. Üçüncü bir yer olarak MTA sondajı 172 metre kotunda delik açtı. Buradan basınçlı hava verdi, geri dönüş aldı. Ancak önemli bir sonuç alabilmiş değiliz” dedi.

Şu ana kadar madencilere ya da malzemelerine ulaşmadıklarını belirten Yıldız, “Ulaşabildiğimiz bir kardeşimiz yok. Bu konuda yapılan spekülatif haberler hem buradaki çalışmaları zorlaştırıyor hem de madenci kardeşlerimizin ailelerini üzüyor” diye konuştu.

‘Süre veremem’

Pompalar başta olmak üzere madendeki tüm teçhizatın yeterli olduğuna da işaret eden Yıldız, “Bu konuda yurtdışından isteyebileceğimiz bir cihaz yok, çünkü hepsi bizde mevcut ve aralıksız çalışıyorlar. Madendeki çalışmalar ne kadar sürer, bununla ilgili süre veremem” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir