• DOLAR 32.574
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2500.453
  • ...
Tarihi medrese yok oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van’ın Gürpınar’a ilçesinde, 17. Yüzyılın üçüncü çeyreğinde inşa edilmiş olan Evliya Bey Medresesi, en son 2011-2012 yıllarında onarıldı. İlgisizlikten dolayı çürüyüp yıkılmaya terk edilen Medresenin içler acısı haline üzülen halk şikâyetlerde bulundu.

Medresenin bu hale gelmesinden şikâyetçi olan Güzelsu sakinlerinden Ferdi Gezgin,
“Evliya Bey Medresesinin tarihi Osmanlı’ya dayanıyor. Bu tür medreseler Müslümanlar için önemli yerlerdir. Burada Cumhuriyet Tarihinden önce âlimler yetiştiriliyormuş, hatta iddialara göre Ahmedi Xani’nin bu medreselerde icazet aldığı söyleniliyor. Fakat Cumhuriyet Tarihinden sonra bu medreselere yönelik özellikle bir politika başlatıldı ve medreseler kapatıldı.” ifadelerinde bulundu.

Gezgin, Evliya Bey Medresesinin 2011-2012 yılları arasında tekrar restore edilip hizmete açıldığını, 2013 yılında Kur’an dersinin verildiğini fakat 2014 yılında görevli hoca tahsis edilmeyince kapandığını belirtti.

Şuan medresenin hali içler acısı olduğunu belirten Gezgin, “Biz medresemizin tekrar eski haline gelmesi için yetkililerden gereken ilgiyi göstermelerini rica ediyoruz. Köyümüzde şuan iki medresemiz var, biri Evliya Bey Medresesi diğeri ise Hasan Bey Medresesidir. Bu medreselerde âlimler, öğrenciler yetiştirilmiş, Kur’an dersi ve tefsir dersi verilmiştir. Böyle medreselerin toplum arasındaki değeri çok büyüktür ve halk bu medreselere çok önem veriyor. Tekrardan yetkililerin bu medreselerle ilgilenmelerini ve gereken çalışmaları başlatmalarını rica ediyoruz.” (İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir