• DOLAR 32.333
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2299.36
  • ...
"Fosil kökenli enerji kaynakların kullanılmaması gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Son yıllarda üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan konu olan Küresel iklim değişikliği, su kaynaklarının planlanması, akarsuların kullanımı ve hidroloji alanlarında Üniversite olarak başarılı çalışmalar yaptıklarını belirten Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Z. Fuat Toprak, Hindistan’dan ABD’ye, Avusturalya’dan Rusya’ya kadar 15 ülkede düzenlenen 100’ün üzerinde bilimsel etkinliğe katılma imkanı bulduklarını ve bu etkinliklerden istifade ettiklerini söyledi.

Bilim insanlarının yaşanan olumsuz gelişmelere karşı “nasıl önlem alınabilir” düşüncesiyle hareket ettiklerini ve önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Toprak, birçok ülkeden bu kapsamda düzenlenen konferans, seminer, panel ve özel derslere davet edilen bilim insanının olduğunu söyledi.

Yaptığı bilimsel çalışmaları ve edindiği bilgileri akademisyen ve öğrencilerle paylaşan Toprak, enerji kaynaklarına dünyanın ihtiyacı olduğunu, dünyanın en önemli ülkelerinin bu konuda çalışmalar yaptığını da sözlerine ekledi.

Fosil kökenli enerji kaynaklarından vazgeçilmeli

Küresel iklim değişikliklerinin fiilen yaşandığını ancak bunun sanılanın aksine hızlı bir şekilde olmadığını belirten Toprak, yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında şimdiden kalıcı önlemlerin alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Toprak,  “Fosil kökenli enerji kaynakların kullanılmaması gerekir. Bunların yerine hidroelektrik, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidrojen enerjisi gibi, temiz, sürdürülebilir ve tükenmeyen enerji kaynaklarının tercih edilmesi gerekir. Küresel iklim değişikliği enerjiden gıdaya, iktisattan çevre kirliliğine kadar hayatın bütün sektörlerini etkilemektedir” dedi.

Dünya’yı en çok ABD kirletiyor

Dünya’yı yüzde 25’lik bir oranla en fazla kirleten ülkenin Amerika olduğunun altını çizen Toprak, Kyoto Protokolü’ne imza atmayan en önemli ülkenin de yine ABD olduğunu hatırlattı.

Toprak, “Türkiye’nin ise bu konuda tereddüt ettiğini ancak gelişmekte olan ülkeler listesine alınmasıyla birlikte Türkiye’nin de bu protokolü imzaladığını ve küresel iklim değişikliğiyle mücadelede üstüne düşen sorumluluğu yerine getirdiğini görüyoruz.” Şeklinde konuştu. (Ali Fidancı- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir