• DOLAR 32.601
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2497.114
  • ...
KAŞİP, Ermenek'te acılı ailelerle görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KARAMAN - Facianın yaşandığı bölgeye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşen Kamu Şirket Personelleri Derneği (KAŞİP) Genel Başkanı Hakan Aydın, Türkiye’nin artık maden facialarıyla anılmaması gerektiğini söyledi.

Ermenek’teki facianın hemen ardından ilçeye giderek yaşananlara tanıklık ettiğini söyleyen Aydın, gördüğü manzaranın kendisinde uzun süre psikolojik bir etki bırakacağını belirtti. Yine sağ kurtulan işçilerle yaptıkları görüşmelerden notlar aktaran Aydın, olaylar zincirindeki ihmallere dikkat çekti. Aydın, "KAŞİP olarak Ermenek’teki olayın meydana geldiği ilk gün oraya hemen intikal ettik. Gördüğümüz manzara çok acıklıydı. Karşılaştığımız manzaraya yürek dayanmıyordu. Aile fertlerini kaybetmeleri nedeniyle insanlara merhem olabilecek, onların acılarını hafifletebilecek bir dil bulamıyorduk" diye konuştu.

Geçmişte yaşanan facialardan örnekler sunan Aydın, "Daha yakın bir döneme kadar Soma’da 300’ü aşkın çanımızı ve bir vakit Zonguldak'ta 260 insanımızı kaybettik. Bu acı aslında maden ocağının yaşattığı bir acı değildir. Bu acı ihmalin yaşatmış olduğu bir acıdır. Daha fazla kar etmek isteyen bir sistemin yaşatmış olduğu acıdır. Biz böyle bir acının tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Peki, ne yapmalı? Maden ocakları ve diğer iş yerlerinde "önce can güvenliği" ilkesi hayata geçirilmeli. İş güvenliği yasalarının tam uygulanması, 1994 İRO Sözleşmeleri'nde belirtildiği gibi maden ocaklarında yaşam odalarının yapılması, buralarda her şeyden önce çalışan kişinin can güvenliğinin sağlanması gereği yeniden önem kazanmıştır. Bunun dışında bu maden ocaklarında çalışan arkadaşlarımızın örgütlü olarak çalıştırılmaları gerekmektedir. Yani bu çalışanların özlük haklarının tam olarak verilmesi gerekmektedir" dedi.

Yapılan istatistikî çalışmaları da değinen KAŞİP Başkanı Aydın, “Türkiye’de madencilik bugünün mesleği olmamasına rağmen, son zamanlarda yine acı haberlerle gündemde” diye konuştu.  2010 yılında grizu patlaması sonucu Balıkesir’de 17,  Zonguldak’ta 30 madenci; Edirne’de ise yangın ve göçük neticesinde 3 madencinin hayatını kaybettiği olaylara da değinen Aydın, “Bir avuç kömür için bir ömür verenlere ifadelerini kullanmaktan ve madencilerin can kayıpları ile gündeme gelmesinden artık bıktık. Yeter. Bu insanlarımızın geride kalan çocukları bize mirastır. Çocuklarımızın babasız kalmalarını artık istemiyoruz. Haykırıyoruz yeter” ifadelerini kullandı.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir