• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
 BM İnsan Hakları Komitesi`nin Siyonist israil Raporu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CENEVRE  - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi Üyesi Cees Flinterman, işgal altındaki yerlerdeki israil yerleşim birimlerinin 4,5 yıl öncesine göre iki katına çıktığını söyledi.

BM Cenevre Ofisi`nde düzenlenen basın toplantısında, BM İnsan Hakları Komitesi`nin dördüncü periyodik israil raporunun son gözden geçirmesini tamamlamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Flinterman, "israilli yerleşimcilerin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs`te Filistinlilere ve sahip oldukları mülklere yönelik gerçekleştirdiği şiddet olayları nedeniyle endişe duyuyoruz" dedi.

israil`e işgal altındaki topraklarda yeni yerleşim yerleri inşasını durdurması çağrısında bulunan Flinterman, "İşgal altındaki yerlerdeki israil yerleşimleri 4,5 yıl öncesine göre iki katına çıktı. israil`den yerleşimlerini iki katına çıkarmasıyla ilgili olarak bir cevap almadık" diye konuştu.

israil`de işkencenin suç olarak kabul edilmemesine de değinen Flinterman, şunları kaydetti:

"israil`in işkenceyi hala suç olarak kabul etmemesi komiteyi hayal kırıklığına uğrattı. Gözaltı merkezlerindeki işkence ve kötü uygulamalar çok ciddi bir sorun ve biz israil`in bu sorunu bir yıl içinde çözmesi istiyoruz."

BM İnsan Hakları Komitesi Başkanı Nigel Rodley ise bölgede sorunların değişmediğini ve çözümü için ciddi özen gösterilmediğini belirtti. israil`in Gazze`ye düzenlediği son askeri operasyonunun da komite ve israil delegasyonu arasında tartışıldığını ifade eden Rodley, "Komite, israil`i ciddi insan hakları ihlalleri hakkında gerekli araştırmaları yapmaya çağırdı" dedi.

Öte yandan BM İnsan Hakları Komitesi`nin yayımladığı raporda, "israilli yerleşimcilerin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs`te Filistinlilere ve sahip oldukları mülklere yönelik şiddet olayları nedeniyle endişe duyuyoruz" değerlendirilmesine yer verildi.

Raporda, israil`in 2008, 2009, 2012 ve bu sene gerçekleştirdiği son askeri operasyonda yapıldığı iddia edilen ihlallerin araştırılması gerektiği belirtildi.

israil`in son askeri saldırısında, çocukların da arasında olduğu birçok sivilin öldüğü kaydedilen raporda, BM okulları da dahil olmak üzere hastanelerin ve birçok evin hasar gördüğü ifade edildi.

israil`in düzenlediği 51 gün süren saldırıda, 2 bin 159 Gazzeli hayatını kaybetmişti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir