• DOLAR 32.537
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.909
  • ...
`Muharrem denince Kerbela akla gelmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı’nda Müslümanlar açısından güzel olayların yaşanmasının yanında bir de yürek burkan olayların olduğunu ifade eden Şanlıurfa Cami Der Başkanı Sinan Ünel, Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseynin şehit edilişinin bütün İslam âlemini hüzne boğduğunu ifade etti.

Muharrem ayı içerisinde birçok olayın cereyan ettiğini ama Muharrem deyince akla Kerbela olayının geldiğini belirten Cami Der Başkanı Ünel,  “Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı’nda Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Nuh`un gemisinin Cudi Dağına istiva etmesi,  oraya İsrailoğullarının Firavunun zulmünden kurtuluşu gibi güzel olaylar meydana gelmiştir. Ama Muharrem denilince insanın aklına bu olaylar gelmemekte. Çünkü Muharrem Ayı içerisinde öyle bir vaka gerçekleşti diğer bütün meseleleri geride bıraktı. Peygamber Efendimizin biricik torunu Hz. Hüseyin bu ayda şehit edilmiştir” dedi.

Muharrem Ayı denildiğinde Müslüman’ın aklına Kerbela olayının gelmesi gerektiğini ifade eden Ünel daha sonra,   “O gün Hz. Hüseyin, zamanın zalimlerine meydan okuduğu gündür. O gün Hz. Hüseyin hunharca katledildiği gündür. O gün Ehli Beyt’in kadınlarının diyar diyar esir edilerek sürüldüğü gündür.” İfadelerine yer verdi.

“Kerbela’yı anarken kıyamdaki mesajları algılamamız lazım”

Muharrem Ayı’nın Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişi ile bütünleştiğini söyleyen Ünel devamla, “Bu mübarek ayı değerlendirirken müminlerin Hz. Hüseyin`in Kerbela’da yaşadıklarından bir ders çıkarması gerekir. Yoksa biz Kerbela’yı nesillerimize sohbetlerimizde ve bizden sonraki nesillere aktarırken bundan kaç yy. önce yaşanmış bir hikâye gibi anlatırsak Hz. Hüseyin’in kıyamının bir anlamı kalmayacak. Hz. Hüseyin’in başının bedeninden koparılışının bir anlamı olmayacak. Onun için bizlerin Hz. Hüseyin’i anarken muharremi anarken Kerbela’yı anarken o kıyamdaki mesajları algılamamız lazım.” Vurgusunda bulundu.

“Hz. Hüseyin kâfir bir kavme karşı kıyam etti”

“Hz. Hüseyin neden kıyam etti.” “Hz. Hüseyin neden öldürüldü.” Sorularını doğru bir şekilde cevap verildiğinde ancak Hz. Hüseyin’in anlaşılacağının altını çizen Ünel,  “Hz. Hüseyin kâfir bir kavme karşı kıyam etmemişti. O dönemde Yezid ve Yezid’in etrafındakilerde namaz kılıyorlardı, oruç tutuyorlardı. Yezid cuma günü camide hutbe veriyordu. Ama Hz. Hüseyin hilafet makamında Emirül Mümin olacak bir insanın vasıflarına dikkat çekiyordu.  Yezid gibi sürekli içki içen, günah mefhumunda sınır tanımayan yani fasık bir insana karşı kıyam etti. Ahlaki erdemliliğe sahip olmayan adiliyet vasfı olmayan ve sürekli günahlar ile meşgul olan bir insanın müminlerin başında idareci olamayacağını göstermek için kıyam etti. Hz. Hüseyin’i böyle anlamak lazım” şeklinde konuştu. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir