• DOLAR 32.56
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2492.728
  • ...
Muş'ta ürettiği keten macununu Avrupa'ya gönderiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Kurduğu küçük işletmede keten tohumundan şifalı keten macunu üreten Abdullatif Karabulut isimli vatandaş, elde ettiği macunu Türkiye’deki birçok ilin yanı sıra Avrupa’ya da gönderiyor.

Ürettiği macunla ilgili bilgi veren Karabulut, “Muş’ta bir dükkân açmıştım daha sonra bazı nedenlerden dolayı iflas ettim. Köyde bir iki dönüm tarlam vardı. Keten otunu ektim ve 200-300 kiloya yakın hasat elde ettim. Keten macununun üretimi Sivas ve Kayseri’de yapılıyordu. Ben de bunu kendi memleketimde yapmak istedim. Ben bu işe bir hobi gözüyle bakıyordum. Her ne kadar hobi ile başlasam da daha sonra bundan para da kazanmaya başladım.”dedi.

Keten macununun yapımı hakkında da bilgi veren Karabulut, “Keten otunu önce 15 dakika kavuruyoruz. Daha sonra değirmene atıyoruz ve öğütüyoruz. Değirmenden çıkınca da ezme gibi geliyor. Eskiden buna pancuk derdik. Ben buna yeni bir isim verdim, keten ezmesi diyorum.”ifadelerini kullandı.

Keten otunun faydalarından da bahseden Karabulut, keten macununun öksürüğe ve bronşite iyi geldiğini söyledi. Ramazan’da yenildiği zaman susamayı önlediğini belirten Karabulut, aynı şekilde ağız kokusunu giderdiğini, kolesterolü düşürdüğünü ifade etti. Keten otunun içinde omega 3 yağının da olduğunu dile getiren Karabulut, doktorların da kendisine gelerek keten otu hakkında bilgi aldıklarını söyledi.

Kürtçe ismi, Zegerek olan keten otunun eskiden su değirmenleri ile dövdüklerini fakat randıman alamadıklarını söyleyen Karabulut, üretmiş oldukları yeni bir sistemle daha rahat bir çalışma ortamı bulduklarını da sözlerine ekledi. Karabulut, keten macununun hem yemeklere katılabildiğini hem de normal haliyle yenebilen bir macun olduğunu belirtti. (M. Şirin Çağlayan/Mustafa Bikeç-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir