• DOLAR 32.561
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2430.12
  • ...
Ağrı'nın tek fabrikasının üretimi durduruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI – Ağrı’da 1984 yılında kurulan ve Ağrı’nın tek fabrikası olan Şeker Fabrikası üretimi, bu yıl şeker pancarı üretiminin yeteri düzeyde olmamasından dolayı durduruldu. Çalışan 500 işçiden 400’ü ise batı illerine zorunlu göreve gönderildiler.

Fabrikada geçmiş yıllarda bir karınca yuvasını anımsatan ve bin çalışandan fazla kişi ile harıl harıl yaptığı çalışmalardan geriye eser kalmamış. Kuşların kendilerine yuva ettikleri ve bu anı arıyorlarmışçasına fabrikanın içindeki koca makinelerin öylece kendi kaderlerine terk  edilmiş olması insanın içini burkup hüzünlendiren bir durum. Fabrikada asılı bulunan uyarı levhaları ise bir evin duvarına asılan tablolar gibi duvarları süslemekten öteye gitmiyor.

Fabrikanın durumu hakkında bilgilendirmede bulunan Şeker İş Sendikası Ağrı Şube Başkanı Agit Aslan, üretim yapılamamanın ötesine geçildiğini diğer illerden gelip bu fabrikadan makine parçalarını söküp götürdüklerini ifade etti.

“Şeker pancarı desteklenmeli”

Agit Aslan, devletin diğer tarım ürünlerine verdiği desteği, şeker pancarına vermediğini, verim alamayan çiftçinin ise şeker pancarı üretimini terk ettiğini belirtti.

Sendika Başkanı Aslan,” Fabrikamız 1984 yılında üretime başladı. İstikram amaçlı bu fabrika kuruldu. Bugün fabrikamızda ham madde olmayışından dolayı üretim yapılmamaktadır. Yonca, fiğ gibi ürünlere verilen destekleme pancara yapılmayınca ve mevsimde kısa olduğundan dolayı çiftçiler bu tarım ürününü terk etmek zorunda kaldılar. Geçmiş yıllarda Doğu Teşvik Primi ile pancara verilen desteği bir daha verilmesini ve desteklenmesi gerekiyor. Bunun yanında Ağrı’ya gelen gübreler denetlenmiyor. Buda sağlıksız ürünlere sebep oluyor. Üretimi sıkıntıya düşüren durumlardan biridir bu durum. “ dedi.

Aslan, bu duruma sessiz kalan basının tutumunu da eleştirerek sözlerini şöyle sürdürdü:” Yaklaşık 2 hafta önce basına bir mail gönderdik bu durumla ilgili. Yalnız Ağrı basını bizim bu demecimizi hiç dikkate almadı. Bu demecimiz Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır illerindeki basın kuruluşlarında yayınlanırken Ağrı basını sessiz kaldı. Acaba Ağrı basını susturulmuş mu? “

“Bütün yetkililer buna sessiz kalıyor”

Ağrı Milletvekilleri dâhil bütün yetkililerinin bu duruma sessiz kaldığını söyleyen Aslan, fabrikanın Ağrı ili can damarı olduğunu ifade etti.

Aslan daha sonra,” Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir toplantıda bir araya gelip fabrikanın durumunu aktardık. Ağrı’nın 4 milletvekilinden sadece bir vekil bizimle ilgilendi. Oda bir şey yapmadı. Bu memleket kaderine terk edilmiş. Bu fabrika işçinin değil çiftçinin. Daha önce binin üzerinde çalışan işçimiz vardı. Şuanda 502 işçimiz var bunlardan da 400 işçi diğer illere zorunlu göreve gönderilmiş. “ şeklinde konuştu.

“13 bin çiftçiden, sadece 307 çiftçi üretim yapıyor”

Geçmiş dönemlere ait verileri, veriler ile bugünü rakamsal olarak karşılaştıran Agit Aslan, durumun çok vahim olduğunun altını çizdi.

Aslan,” Daha önce şeker pancarı üretimi yapan 13 bin 900 çiftçimiz vardı. Şuanda ise 307 çiftçimiz üretim yapıyor. Geçmişte 138 bin 500 dekar alana ekim yapılırken şimdi 4 bin 370 dekar alana şeker pancarı ekimi yapılıyor. Ağrı’da 470 bin ton pancar üretiliyordu bugün ise 15 bin 600 ton pancar üretimi yapılıyor ki fabrika üretim yapılmadığından bu pancarlar Erzurum’a gönderiliyor. “ diyerek önemli noktalara dikkat çekti.

 “Ağrı’da milyonlarca TL sıcak para çıkartıldı”

Ağrı’dan milyonlarca TL sıcak paranın alındığını vurgulayan Aslan,” Sadece işçilerin aldığı maaş ve ikramiyeleri söylersek yaklaşık 18-20 milyon lira maaş ve ikramiye alıyorlar. Sıcak para olarak Ağrı’ya girdisi sağlanıyordu. Bunu yanında çiftçisi, esnafı, nakliyecisi, besicisi bu fabrikadan yararlanıyordu. Taa at arabacısına kadar. At arabacılar 1 ton küspe 30-40 liraya buradan alıp çarşıda 100 liraya satarak kazanç elde ediyordu. Bu geçen Kurban Bayramında Ağrı’da canlılığın olmamasını işçilerin başka illere göreve gönderilmesine bağlayabiliriz. Esnafımız ve insanımız bunun farkına varması gerekiyor. Hayvan besicileri buradan aldıkları küspeyi diğer illerden almak zorunda kalıyorlar. Tabi pahalıya alacaklar. Buda hayvancılığa yansıyacaktır. “ ifadelerine yer verdi.

“Başka illerden gelip Ağrı Şeker Fabrikasından parça söküp götürüyorlar”

Aslan, daha sonra, Ağrı Şeker Fabrikası’nın üretimi durdurulmasının ardından başka illerin fabrikalarından gelip fabrika makinelerinden parça sökümü yapıldığını söyledi.

Aslan son olarak,” Başka fabrikalardan gelip Ağrı’dan malzeme söküp götürüyorlar. Bu durum kaderine terk ediliştir. Nişasta bazlı şekerler Türkiye piyasasında cirit atıp şeker kotaları yok ediliyor. İnsanlar bu şekilde zehirleniyor. Bizler kesinlikle şeker pancarının desteklenmesini ve fabrikamızın biran önce faaliyete sokulmasını istiyoruz.” ifadelerini kaydetti. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir