• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
‘Nisanur Mutfağı’na Dair Bir Hasbihal
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Elif Yüksek / Nisanur Dergisi
 
Varlığı ezeli ve ebedi, yegâne kanun koyucu olan Yüce Rabbimize hamd-u senalar olsun. Nebi-i Zişan Efendimize ve Ashab-ı Güzine salat-u selam olsun. Allah’ın rahmeti, bereketi, inayeti ve selamı üzerinize olsun.

Geçtiğimiz ay bazı il ve ilçelerde Nisanur Dergisi yazarları olarak okurlarımızla buluşma, yüz yüze görüşme imkânı bulduk elhamdülillah. Paylaşımlarımızın bir kısmını özel sohbetler oluşturduğu gibi büyük oranda Nisanur’u konuştuk; ‘nasıl daha verimli, daha kapsamlı olabiliriz’ üzerinde yoğunlaştık ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bu etkinliklerimizde Nisanur Mutfağı’na ilişkin detayları da okurlarımızın küçük bir kitlesiyle paylaşma imkânı bulduk. Ve bu ay bu hasbihale sizler de dâhil olun istedik.

Evet, Rabbinin rızasını uman, Kur’an ile hemhal ve mutmain olan, evvelkilerin kıssalarından ibret alan bir birey, bir aile, bir toplum ve en nihayet bir ümmet taliplileri olarak yola çıkışımızdan bu yana yaklaşık dört yıl oldu. Her ay bir önceki aydan daha dolu bir dergiyle evlerinize konuk oluyoruz elhamdülillah.

Ailemizin Dergisi Nisanur evlerinize konuk olacağı için her ay adeta bir gelin edasında, aynı hassasiyetle hazırlanıyor. Sizlerle bu hazırlanma sürecine ilişkin bir takım detayları paylaşmak istiyorum.

Aziz dinimizin engin anlayışıyla gönülden gönle bir yol çizen Nisanur, bu yolda Sünneti Seniyye ile sebat ediyor inşAllah-u Teâlâ… Bu açıdan öncelikli olarak değinmek istediğim husus bir yayın kurulumuzun olduğu mevzuu.

Evet, istişarenin ehemmiyetine de binaen söz konusu yayın kurulumuzda dergimizin aylık dosya konusu, röportaj yapılacak isim ve söyleşinin içeriği, hangi yazarın konuyu ne açıdan ele alacağı masaya yatırılıyor. Alınan ortak karar neticesinde dosya konusu işleyecek olan yazarlara ve röportaj yapılacak isme ulaşılıyor. Yazılar birer birer gelmeye başladığında ise sayfa düzeni ve imla kurallarıyla işleniyor. Fax yoluyla veya başka bir şekilde gelen yazılar da worde aktarılarak en az birkaç kez ayrı tashihten geçiriliyor.

Tabi bu noktada bir bayan dergisi olması hasebiyle hem göze hem de gönle hitap etmesi gerektiği içindir ki tasarım aşaması itinalı ve haliyle epey uğraştırıcı oluyor. Kur’an ve sünnetin çizdiği kırmızıçizgileri olması nedeniyle de bu süreç derin bir boyut kazanıyor. Takdir edersiniz ki piyasada bu çizgide pek de argüman bulunmamakta. Bilhassa da ailevi fotoğraflar… Zaman zaman sizlerden fotoğraf talebinde bulunmamızın bir nedeni de budur.

Bu açıdan değerlendirirsek; Nisanur Mutfağı’nda özenle seçilen malzemeler, lezzeti kadar görünümü ve sunumunun da güzel olması için itinayla pişiriliyor. Her bir sunumunun aklı ikna ettiği gibi ve gönlü doyurduğu kadar göze de hitap etmesi isteniyor. Bunun için yoğun bir çaba sarf ediliyor. Bazen sadece bir yazının tasarımında kullanılacak argüman seçimi için bir gün ya da daha fazlası ayrılabiliyor. Tabi derginin kapak tasarımı en çok itina gösterilenler arasında.

Çoğunlukla koparıp da odanızın duvarına astığınız o sade resimler ve üzerinde yazılı ayet ve ya sözler bile öyle bir muhakemeye tabi tutuluyor ki; 56 sayfanın her birisinin süsü ve dizaynıyla mütefekkir bakışları üzerine çekebilecek bir cinsten olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz.

Tüm bu aşamalardan sonra grafiker kardeşlerimizin özverili çalışmaları sonucu tasarım tamamlanarak baskıya hazır hale getiriliyor. Matbaaya gönderilmeden evvel çıktıları alınarak kâğıt üzerinde son bir tashih, son bir kontrol daha yapılıyor ve yayım tarihinden günler öncesi olmak kaydıyla baskıya gönderiliyor. Yani her ayın on beşinde elinize geçen derginizin süsü ve hazırlığı bu tarihten günler öncesi başlıyor ve yaklaşık iki hafta sürüyor.

Baskısı tamamlanan dergiler dağıtıcı kardeşlerimizce matbaadan alınarak yerel dağıtıcılara ve kargoya veriliyor. Temsilciliklere ulaşan Nisanur, burada satır satır, altı çizile çizile okunacağı hanelere girmeyi bekliyor. Ya da o nuruyla aydınlatmayı şiar edindiği hanelere bizzat dağıtıcılar eliyle giriyor. Özellikle ücra yerlere, uzak ve ulaşımı zor olan beldelere birçok sıkıntı ve zorluğu göğüsleyen fedakâr kardeşlerimizin gayretleri sonucu birazcık geç de olsa ulaşıyor elhamdülillah.

Evet, başından sonuna titiz bir çalışmanın ürünü olan Nisanur hanelere girebilsin, bireylere ulaşabilsin, aile mefhumunun başına çöreklenen amansız hastalıklar elini eteğini onun üzerinden çeksin, Kur’an’ın ışığıyla aydınlanan ve doyuma ulaşan bir nesil inşa edilsin diye çekilen bunca sıkıntıyı bertaraf etmek ve hatta büyük bir saadete dönüştürebilmek siz kıymetli okurlarımıza kalmış…

Sizlerle Nisanur mutfağında olan biteni paylaşmamızdaki asıl gaye...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir